Gedeon napja van. | 2024.03.28

Táncdráma, kiállítások és színházi fantasy a kínálatban

2016-04-20 18:29:00

 

Táncdráma, színházi fantasy, dzsesszoperett és kiállítások is szerepelnek a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) utolsó napjainak kínálatában vasárnapig.

 

    Csütörtökön látható Foltin Jolán kitelepítések idején játszódó Elmúlik című táncdrámája a Müpában Novák Eszter rendezésében. A Bálnában kvartettjével lép fel Sarah McKenzie dzsesszzongorista. A Kodály Vonósnégyes a Berlini Filharmonikusok fúvósaival ritkán játszott Richard Strauss-, Smetana- és Schubert-műveket ad elő a Zeneakadémián. 
    Az Erkel Színházban a Space Fantasy táncelőadás világpremierje lesz: Godfrey Reggio 1982-es kultuszfilmjét (Koyaanisqatsi - Kizökkent világ), amelynek zenéjét Philip Glass írta, Barta Dóra a tánc nyelvén álmodja színpadra a Megbolydult bolygó címmel. A táncest második felében Földi Béla misztikus utazásra hívja a nézőket Ray Bradbury Marsbéli krónikák című sci-fije alapján, a darab kíséretéül a Solaris együttes eleve Bradbury történeteihez írt zenéje szolgál. 
    A Magyar Nemzeti Galériában csütörtökön nyílik Picasso több mint száz műalkotását, festményeit, rajzait és szobrait bemutató kiállítás, amely a művész életművének valamennyi periódusát felöleli. 
    A Bartók Béla Emlékházban Somogyi Péter, Pólus László és Lugosi Anna zomgoraművészek a zongorás triók legnagyszerűbb darabjai mellett Brahms korszakos remekművének ritkábban hallható átiratát is műsorra tűzik pénteken. Ezen a napon debütál Kálmán Imre 1928-ban Bécsben bemutatott A chicagói hercegnő című darabja a Budapesti Operettszínházban. Ebben a művében Kálmán a klasszikus nagyzenekari operett hangzást a 20-as 30-as évek szvinges világával és cigánymuzsikával újította meg. 
    Vincze Balázs és a Pécsi Balett Dubrovay László szerzeményét Faust, az elkárhozott címmel állítja színpadra, a mű először lesz látható színpadon a szerző eredeti elképzelései szerint pénteken a Müpában. Baráti Kristóf hegedűművész a salzburgi Mozarteumorchesterrel Mozart két, Salzburgban komponált hegedűversenyét szólaltatja meg a Zeneakadémián. Bach+Modern címmel a Járdányi Pál Zeneiskola jelenlegi és volt növendékei J. S. Bach, valamint kortárs és modern szerzők műveit adják elő a Budapest Music Centerben. 
    Az amerikai Jeff Mills Light from the Outside World című projektjével érkezik a Millenáris parkba, a pénteki koncerten az ősbemutató dirigense, Christophe Mangou vezényli az Óbudai Danubia Zenekart. Ezen a napon a fotográfia változásairól nyílik tárlat Képek és pixelek címmel a Műcsarnokban. A Budapesti Fotóutca Fesztivál április péntektől vasárnapig várja az érdeklődőket a Capa Központban és a Mai Manó Házban. 
    Szombaton a harmonikavirtuóz Kimmo Pohjonen és Minna Tervamäki táncművész közös produkcióját Bright Shadow címmel a Millenáris Teátrumban tekintheti meg a közönség. A Magyar Nemzeti Múzeum A selyem útja című divatbemutatóján fiatal és befutott kínai tervezők, valamint Katti Zoób ruháit láthatják az érdeklődők. 
    A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának Liszt-estjén a szerző 1850-es években íródott darabjai csendülnek fel, többek között a Haláltánc, a komponista saját esküvőjére szánt darabja, az Ünnepi hangok, valamint az esztergomi bazilika felszentelésére szerzett miséje.
    Ezen a napon a Bálnába érkezik a sanghaji származású Wu Wei szájorgonista, aki Lantos Zoltán és Horváth Kornél társaságában a tradicionális dallamok mellett különböző stílusok és műfajok ötvözésével a kortárs hangzást is bemutatja a négyezer éves ősi múltra visszatekintő hangszer segítségével. 
    Orkok, tündék, sárkányok, koboldok és lidércek is feltűnnek Ascher Tamás színházi fantasyjében, amely Át az ingoványon címmel debütál a Jurányi Inkubátorházban. Martin McDonagh élet-halál harcról szóló, Magyarországon még nem játszott A nagy kézrablás című darabját a Thália Színházban mutatják be.
    Az 1833-ban alapított szentpétervári Mihajlovszkij Színház balettegyüttese három egyfelvonásos darabot - Without Words / Duende / Na Floresta - ad elő a Müpában a hétvégén. A kameruni származású, New Yorkban élő Richard Bona kvintettjével ad koncertet szombaton a MOM Kulturális központban. 
    A fesztivál vasárnap Bartók Béla tiszteletére Kórusünneppel zárul a Zeneakadémián, ahol kilenc énekkar válogat a mester által komponált kórusdarabokból. A Carmina Burana különleges ütőhangszeres verziója a Müpában hangzik el a hét utolsó napján az osztrák ütős virtuóz, Martin Grubinger és a Percussive Planet Ensemble előadásában.