Gedeon napja van. | 2024.03.28

Svéd győztest avattak a sommelier világbajnokságon

2016-04-20 18:12:00

 

A svéd származású Jon Arvid Rosengrent nevezték meg győztesnek az argentínai Mendozában megrendezett 2016-os sommelier világbajnokságon.

 

    "Hát ez váratlan volt! Nagyon kemény döntő van mögöttünk; nem hittem, hogy győzni fogok" - mondta a borok és ételek párosításának 31 éves mestere a négynapos verseny keddi döntője után.
    A világbajnokságon 58 ország 61 versenyzője mérte össze a tudását. A svéd bajnok a francia David Biraud-val és a francia származású, de a megmérettetésen Írország színeiben induló Julie Dupouy-jal csapott össze a döntőben - írta a The Local című svéd hírportál.
    Rosengren már a világbajnoki cím elnyerése előtt is lenyűgöző díjgyűjteménnyel rendelkezett: 2013-ban Európa, 2009-ben Skandinávia, 2010-ben és 2011-ben szülőhazája legjobb borpohárnoka volt.
    Az 500 fős közönség előtt megrendezett fináléban a versenyzők borkóstolásban, felszolgálásban, a borgyártással, a szőlőtermeléssel és a gasztronómiával kapcsolatos ismereteiket tesztelő kvízben mérték össze a tudásukat.
    A Svédország déli részén született és nevelkedett Rosengren "főhadiszállása" jelenleg a New York-i SoHóban működő Charlie Bird nevű divatos étteremben van.
    A sommelier világbajnoki cím elnyerése újabb lendületet ad a feltörekvő svéd gasztronómiának és bortermelésnek. Az ország a közelmúltban ünnepelhette a Stockholmon kívüli első két Michelin-csillagos éttermét, Magnus Nilsson jóvoltából, aki a Jämtland tartománybeli Fäviken étterem séfje.