Auguszta napja van. | 2024.03.29

Latorcai: fontos, hogy a holokauszt tanulsága az ifjúság javára váljék

2016-04-20 11:26:07

 

Fontos, hogy a holokauszt tanulsága az ifjúság javára váljék - mondta a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban.

    Latorcai Csaba a túlélő bori munkaszolgálatosok visszaemlékezéseit összegyűjtő, Kényszermunka, erőltetett menet, tömeghalál című könyvhöz meghirdetett középiskolai könyvajánlóverseny díjazottjait köszöntve reményét fejezte ki, hogy hagyományt teremtenek a szervezők.
    A helyettes államtitkár kiemelte: a fiatalokon múlik, "hogyan alakítják nemzetünk jövendő sorsát", ezért fontos, hogy a mártírok sorsát és az embermentő hősök kivételes tetteit, helytállását megismerve formálódjék világképük, megerősödjék identitásuk és önbecsülésük.
    Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója hangsúlyozta, hogy a kötetben olvasható visszaemlékezések alapeleme a szolidaritás. Azok voltak képesek túlélni, akik testileg-lelkileg bele tudtak kapaszkodni a másik emberbe.
    A díjakat a kötet egyik szerzője Sólyom Gábor adta át, aki elmondta: a nyolc túlélő visszaemlékezéseit tartalmazó kötet 2004-ben jelent meg először. A könyvet 2007-ben németre fordították, januárban pedig héberül is megjelent a Jad Vasem Intézet gondozásában.
    A második magyar nyelvű kiadás a holokauszt 70. évfordulójára, a Minerva Kiadó gondozásában, a Miniszterelnökség támogatásával jelent meg.
    A könyvajánló versenyen három budapesti gimnázium - a Szent István, a Leövey Klára és a Szent László - diákjai vettek részt.