Gedeon napja van. | 2024.03.28

Befejezte a 2014-es balkáni árvizet követő programját az Ökumenikus Segélyszervezet

2016-04-19 17:39:00

 

Befejezte a 2014-es balkáni árvizet követő segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

 

    A két balkáni ország területén 2014 májusában hatalmas pusztítást végeztek az esőzések, az áradások és az ezeket követő földcsuszamlások. A természeti csapás következtében több ezer ingatlan vált lakhatatlanná, emberek ezreit kellett evakuálni - emlékeztetett közleményében a segélyszervezet. A szerb és a boszniai kormány is rendkívüli katasztrófahelyzetet hirdetett és a nemzetközi közösséghez fordult segítségért, ezért az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal adománygyűjtést indított, és megkezdte segélyprogramjait mindkét érintett országban. 
    A szervezet két helyszínen, a Belgrádhoz közeli Obrenovacon és Lazarevacon 44 hátrányos helyzetű család lakóingatlanának helyreállításában nyújtott segítséget. A kedvezményezettek egy része építőanyagot kapott, másoknak ezen felül a házak felújítási munkálataiban is segítettek. Emellett a loznicai kórház részére orvosi eszközöket biztosítottak 3,6 millió forint értékben. 
    Bosznia-Hercegovinában az árvizet követően több helyszínen, Vogoscában, Kosovában, Bijele Plocában, valamint Banja Lukában és környékén segített a szervezet. A segítségnyújtás során több száz családot támogattak tartós élelmiszerrel, ruhaneművel, takaróval, ágyneművel, fertőtlenítő- és tisztítószerekkel, festékkel és egyéb vegyi áruval. A legjelentősebb segítségnyújtás a Szarajevó mellett fekvő Novi Grad településen valósult meg, ahol a magyar segélyszervezet a helyi Merhamet segélyszervezettel, valamint Novi Grad önkormányzatával közösen 405 méteren mederszabályozási munkálatokat végzett el.
    A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult projekt összköltségvetése Szerbiában 49 millió, Bosznia-Hercegovinában pedig 117,8 millió forint volt. 
    A segélyprogram lezárása alkalmából április 18-án és 19-én Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában tett látogatást az Ökumenikus Segélyszervezet küldöttsége, amelynek tagja volt Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László elnök-igazgató is.