Emma napja van. | 2024.04.19

Kevesebb külföldi érkezik a bevándorlás korlátozását célzó Svájcba

2016-04-19 14:10:31

 

Csökkent a Svájcba irányuló bevándorlás mértéke 2016 elején - közölték kedden az alpesi ország hatóságai, ahol egy 2014-ben lezajlott, sikeres referendum értelmében egyre közeledik az európai uniós munkavállalók bevándorlását korlátozó kvótarendszer ismételt életbe léptetésének dátuma.

 

    A migrációért felelős svájci államtitkárság (SEM) tájékoztatása szerint mintegy harmadával valamint több mint 15 ezerre esett vissza az országba irányuló bevándorlás a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Az adatok szerint az EU-ból érkezők körében esett vissza a migrációs hajlandóság.
    Svájcban 2014. február 9-én a választásra jogosultak mintegy 56 százalékának részvételével hajszálnyi többség, a szavazók 50,3 százaléka támogatta, hogy az alpesi ország állítsa vissza a bevándorlást korlátozó kvótarendszert.
    A kötelező erejű referendum értelmében így Svájcnak három éven belül - 2017 végéig - újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot. E tárgyalásokat a felek a június 23-án Nagy-Britanniában az ország uniós tagságáról rendezett népszavazás utánra halasztották.
    Arra az esetre, ha nem sikerülne megegyezni Brüsszellel, a svájci kormány múlt hónapban kidolgozott egy "B-tervet", amelynek értelmében egyoldalúan határozná meg a bevándorlásra vonatkozó kvótákat. A kabinet azonban hangsúlyozta, az EU-val történő megállapodást részesítené előnyben.
    A tervezet értelmében felállítanának egy bizottságot, amely a belföldi munkaerő-kereslet, a külföldi munkaerő iránti igény, a munkanélküliség mértéke és a gazdasági kilátások alapján állapítaná meg a bevándorlás évenkénti felső határát. Ha ezt a határt átlépnék, Bern kvótákat vezetne be.
    A SEM adatai szerint március végén valamivel több mint kétmillió külföldi lakott Svájcban, közülük 1,4 millióan származnak az EU, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia, vagyis az Európai Gazdasági Térség országaiból.
    A referendumot a legerősebb politikai formációnak számító, jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte, azt hangoztatva, hogy a tömeges bevándorlás a bérek csökkenéséhez és a lakbérek emelkedéséhez vezetett Svájcban.