Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lavrov: Genfben nem folynak titkos tárgyalások Moszkva és Washington között

2016-04-18 18:51:00

 

Oroszország és az Egyesült Államok között nem folynak titkos tárgyalások Szíria ügyében Genfben - közölte hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

 

    Lavrov szerint azok az állítások, amelyek szerint Moszkva és Washington között titkos alkudozás folyna Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak aláásására irányulnak. Hangsúlyozta, hogy Szíria sorsáról csakis a szíriaiak határozhatnak.
    A külügyminiszter leszögezte, hogy az orosz és az amerikai fél között normális munkakonzultáció és együttműködés zajlik a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport keretei között - ebben a két ország társelnöki funkciót tölt be -, valamint az ezen belül felállított tűzszüneti munkacsoportban.
    "A washingtoni cáfolatok ellenére, beleértve John Kerry külügyminiszterét, sokan vannak olyanok, akik egy ilyen (Aszad megdöntését magában foglaló) 'B tervről' óhajtanak gondolkodni, ha nem is a Pentagon szívében, de nyilvánvalóan annak környékén" - mondta.
    "Megemlítem konkrétan Törökországot, amely kitart az erőszakos beavatkozási kísérletek mellett" - tette hozzá.
    Lavrov szerint a légtérzárról és biztonsági övezetről szóló elképzelések egyszerűen a lehetséges török agressziót próbálják elleplezni. Nagyon aggályosnak nevezte, hogy ezt az EU-ban nem értik és nem akadályozzák meg.
    A miniszter szerint ennek nagyon rossz vége lehet, mert ezek a törekvések a nemzetközileg támogatott BT-határozat végrehajtását próbálják megakadályozni.
    "Ennek egy katasztrofális forgatókönyv a következménye az egész régió számára" - jelentette ki.
    Lavrov megismételte, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők nem lépnek fel a tűzszünetet elfogadó szíriai ellenzéki csoportok ellen, még Aleppo térségében sem, ahol az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet igen erős állásokat épített ki, és az an-Núszra front is meglehetősen nagy területet tart megszállva.
    Hangsúlyozta, hogy mindkét terrorszervezet legitim célpont azok számára, akik a terrorizmus ellen küzdenek Szíriában.
    Lavrov szerint Moszkvának sok kérdése van azokkal a mérsékelt ellenzéki szíriai csoportosulásokkal kapcsolatban, amelyek nem hajlandók elhagyni az an-Núszra Front állásait, egyebek között az, hogy vajon ezek a BT határozatát megsértve együttműködnek-e az al-Kaidához tartozó szervezettel.