Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pedagógusok tüntettek Bukarestben béremelést követelve

2016-04-18 18:21:00

 

Több száz pedagógus tüntetett hétfőn Bukarestben a román kormány épülete előtt, méltányosabb bérezést követelve a közszférában.

 

    A megmozdulást a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége szervezte, amely keddre is hasonló tiltakozást helyezett kilátásba. A romániai pedagógusok mintegy 60 százalékának érdekeit képviselő szakszervezet amiatt elégedetlen, hogy a kormány nem fogadta el múlt héten a közalkalmazotti bérek emeléséről szóló törvénytervezetet. Állításuk szerint a jogszabály méltányosabb bérezést írt volna elő a kezdő tanároknak, és vonzóbbá tette volna a pályát a tehetséges fiatal pedagógusok számára.
    A mintegy kétórásra tervezett tüntetésen a résztvevők különböző feliratú transzparensekkel üzentek a kormánynak. Ezeken egyebek mellett az volt olvasható, hogy "Elástatok a papírmunkába!", "A kezdő tanárok számára 50 százalékkal magasabb bért akarunk!", "Iohannis, a kormányod csak rosszat tesz nekünk!".
    Azt kifogásolják, hogy a jelenlegi bérezés nem ösztönzi megfelelően a pedagógusokat, és nem veszi figyelembe a teljesítményüket. A tanárok a diákok után járó úgynevezett fejpénzzel is elégedetlenek. Úgy vélik, hogy az oktatási minisztérium nem a valós költségeket vette figyelembe a fejpénz megállapításánál, így az nem fedezi a költségeket.
    A pedagógusok az osztályonkénti magas diáklétszámot is kifogásolták, ami szerintük az előző években végrehajtott tanárelbocsátások miatt alakult ki. Azt is kifogásolják, hogy az önkormányzatok nem térítik meg egységesen a pedagógusok ingázási költségét.
    A közalkalmazottak bérezéséről szóló törvénytervezetet a román kormány múlt heti ülésén vonta vissza a napirendről, Claudia-Ana Costea munkaügyi miniszter pedig csütörtökön lemondott a tervezet körül felmerült nézeteltérések miatt.