Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elkészül az idén a Baltic Pipe gázvezeték terve

2016-04-18 14:29:54

 

A norvégiai gázt szállító dán hálózatot és a lengyel gázvezeték-rendszert összekötő Baltic Pipe gázvezeték kivitelezési tervét az év végéig készítik el - jelentette be Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

 

    Az évi 7 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe elnevezésű vezeték építéséről Varsóban egyeztetett a két politikus.
    A lengyel kormányfő Lengyelország szempontjából stratégiainak minősítette a Baltic Pipe projektjét, amely szerinte növelné az ország energiabiztonságát, lehetőséget adna a gázszállítás további diverzifikációjára.
    A gázvezetéket az Európai Bizottság tavaly novemberben a közös érdekű projekt (Project of Common Interest) státuszban részesítette, előkészítő fázisára 400 ezer eurót szántak az Európai Összekapcsolási Eszköz (Connecting Europe Facility - CEF) keretében.
    Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy 15 milliárd köbméter, ennek egyharmadát jelenleg hazai forrásokból elégítik ki, a fennmaradó részt Oroszországból szállítják. 
    A tervek szerint az év közepén üzembe helyeznek az észak-lengyelországi Swinoujsciében egy cseppfolyósgáz- (LNG) terminált is, amelynek két gáztárolója évi 5 milliárd köbméter kapacitással működik majd, eleinte a Quatargas cég által szállított katari gázt továbbítva. 
    A swinoujsciéi gázkikötő szintén az Európai Unió által támogatott projekt, amely a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető, Magyarországon is áthaladó észak-déli gázfolyosó része.