Gedeon napja van. | 2024.03.28

ENSZ menekültügyi főbiztos: a menekülthullám határzárakkal megállíthatatlan

2016-04-18 09:22:34

 

A menekültek érkezése elkerülhetetlen, naivitás azt gondolni, hogy határzárakkal fel lehet őket tartóztatni - fogalmazott Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a Corriere della Sera című olasz napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatban. 

 

    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) januárban hivatalba lépett vezetője szerint Olaszországban nincs "invázió", és ha sikerül európai eszközöket találni a menekültek jelenlegi áramlatára, akkor nincs ok aggodalomra.
    Filippo Grandi megerősítette, hogy az év eleje óta megerősödött a Líbiából a dél-olaszországi partokra érkezők száma, és a Közel-Keletről is Olaszország felé indulhatnak el a jövőben a szíriai menekültek. A főbiztos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a "népmozgás" a mai világban megállíthatatlan.
    "Akár menekültekről, akár gazdasági okokból érkezőkről legyen szó, kicsit naív azt gondolni, hogy határzárakkal fel lehet őket tartóztatni. Megértem, hogy választási célokból megéri ezt mondani, rövid távon. De a probléma ettől még megismétlődik" - fogalmazott Filippo Grandi.
    Grandi véleménye szerint a migráció miatti aggodalmat "az európai államok között tavaly mutatott szervezetlenség és szolidaritás hiánya generálta. A migrációs áramlatok másfajta kezelésével elkerülhető lett volna az egyre növekvő félelem - vélekedett az ENSZ menekültügyi főbiztosa.
    Filippo Grandi azt tartja a megoldásnak, hogy a menekülteket szét kell osztani az európai országok között. A diplomata szerint ez nem történt meg, s ezért a migránsok egyeztetés nélkül érkeztek Németországba, Svédországba és Ausztriába, zűrzavar látszatát keltve. Filippo Grandi szerint az EU és Törökország között márciusban kötött migrációs megállapodás sem tesz mást, mint "kiszervezi", az európai határokon kívülre helyezi a problémát.
    A főbiztos úgy véli, hogy Európának szüksége van a bevándorlók jelentette munkaerőre, és alternatívát kell teremteni a jelenlegi illegális bevándorlási útvonalak helyett.
    "Invázióról beszélünk, de valójában a szabályozatlan érkezés jelenti a problémát, ami a migránsok kizsákmányolását is elősegíti" - mondta Filippo Grandi.
    Ferenc pápa döntését, vagyis azt, hogy szíriai menekülteket vitt magával a Vatikánba Leszbosz szigetéről, az ENSZ menekültügyi főbiztosa "példamutatásnak, jelképes gesztusnak" nevezte.
    "Csapást jelentene az emberkereskedők számára, ha az EU-ban és a világban a szíriai menekültek 10 százalékának - ami 400 ezer embert jelent a most főleg Libanonban, Jordániában és Törökországban tartózkodó több mint 4 millióból - legális csatornákat állítanának fel családegyesítés, ösztöndíjak, humanitárius vízumok segítségével a gyengébbeket segítve először. Utána a háborúkat is meg kell állítani, még ha ez időigényes is" - húzta alá Filippo Grandi.