Csongor napja van. | 2024.04.16

Fónagy: méltó helyen állítottak emléket a munkaszolgálatosoknak

2016-04-17 16:02:00

Méltó helyen állítottak emléket a munkaszolgálatosoknak a budapesti Józsefvárosban található Teleki László téren - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten.

    Fónagy János arra utalt, hogy a tér a zsidó kiskereskedelem és kisipar ismert helyszíne volt egykor, míg a közeli józsefvárosi pályaudvarról vonatok indultak a deportáltakkal.
    A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést a Teleki László téren vasárnap. A munkaszolgálatosok ott elhelyezett új emlékművét Dan Reisinger magyar származású, Izraelben élő grafikus- és képzőművész tervezte.
    Fónagy János a munkaszolgálatosok történetét ismertetve felidézte, hogy a munkaszolgálat fogalmát 1939-ben vezették be törvényben, ez a lépés a zsidók megalázását, majd elpusztítását célozta.
    Eleinte Magyarország területén voltak a táborok, majd az ország határain túl is. A zsidó értelmiségiek, polgári foglalkozást űzők tízezreit vitték el, és a nyilas hatalomátvétel még kilátástalanabbá tette a munkaszolgálatosok helyzetét, akkor már lányokat, asszonyokat is munkára vittek - fűzte hozzá.
    Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy az emlékmű hűen tükrözi a történelmet, és történelmi igazságot szolgáltat az áldozatoknak.
    Az emlékmű segíti, hogy ismét azzal a témával foglalkozzanak, amely hosszú éveken át a történelem margójára szorult - mutatott rá.
    Ilan Mor köszönetet mondott a kormánynak, hogy támogatta az emlékmű felállítását, újabb tanúbizonyságát adva elkötelezettségének.
    Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke kifejtette: a budapesti zsidóság emlékeiben a Teleki tér minden esetben jelen van, ezen a helyen ezerszámra haladtak át a zsidóság tagjai a kilátástalan jövő felé.
    Korábban pedig ez volt a budapesti zsidóság egyik fő központja - idézte fel.
    Mint mondta, ezen a helyszínen ártatlan emberek rohantak vesztükbe, életüket hátrahagyva mentek a bizonytalanságba. Az emlékmű űrt tölt be, hiszen nemcsak a munkaszolgálatosokról emlékezik meg, hanem örök emléket állít azoknak, akik ezen az útvonalon vonultak a halálba, a bizonytalan jövőbe - fogalmazott.
    Sára Botond, Józsefváros (Fidesz-KDNP) alpolgármestere azt mondta, hogy az egyik legsötétebb korszak szimbolikus helyszíne a tér.
    A zsidó élet egyik központja volt Józsefváros, így különösen mélyen érintette ez a fájdalmas időszak - emlékeztetett.