Emma napja van. | 2024.04.19

A tiltakozások ellenére macedón elnök kiáll a kegyelemről szóló döntése mellett

2016-04-15 15:39:52

 

Gjorge Ivanov macedón elnök a kormánypárti és ellenzéki tiltakozás ellenére kiáll azon döntése mellett, amely szerint kegyelemben részesíti a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjait, vádlottjait és elítéltjeit - számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

    A macedón államfő pénteki beszédében kiemelte: döntése Macedónia érdekeit szolgálja, és kiáll mellette a belföldi és a külföldi bírálatok ellenére is. Ugyanakkor hozzátette, hogy aki úgy érzi, megfosztották bármilyen jogától, vagy bíróság előtt akarja bizonyítani ártatlanságát, adjon be kérelmet, és az elnök semmissé teszi a rá vonatkozó kegyelmi döntést.
    Az elnök egyben azt kérte a diplomatáktól és a nemzetközi közösség tagjaitól, hogy fontolják meg bíráló szavaikat, nehogy valaki "félreérthesse" azokat.
    Gjorge Ivanov azért szólt a nemzethez, mert pénteken a három legnagyobb macedón párt levélben kérte tőle, hogy vonja vissza döntését.
    A 2014-es választások óta tartó belpolitikai válság érdekében Gjorge Ivanov kedden jelentette, hogy kegyelemben részesít 56 ellenzéki és kormánypárti személyt. A döntés azonnal elégedetlenséget váltott ki, emiatt pedig napok óta heves tiltakozások zajlanak Szkopjéban.
    Trajko Veljanovszki macedón házelnök pénteken írta ki az előre hozott parlamenti választásokat június 5-re, ez pedig - a köztársasági elnök szerint - az ország fejlődésének egy új fejezetét jelenti.
    A 2014-es választások után az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SDSM elnökét.
    Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíció az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani.
    Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban megállapodást írt alá a négy legnagyobb macedón párt, köztük az ellenzéki is, majd április 24-re előre hozott választást írtak ki, bár ezt később június 5-re halasztották. A megállapodás részeként a majdnem tíz éve hatalmon lévő Gruevszki is lemondott.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó