Emma napja van. | 2024.04.19

Négymilliárd forintot szánnak foglalkoztatás-bővítésre Csongrád megyében

2016-04-15 09:15:00

Csaknem négymilliárd forintot szánnak uniós és hazai forrásból foglalkoztatás-bővítésre Csongrád megyében 2018 végéig, a program keretében mintegy négyezer munkavállaló elhelyezkedését támogatják - tájékoztatta a megyei kormányhivatal az MTI-t.
Az elmúlt öt évben jelentősen megváltozott Csongrád megye foglalkoztatási helyzete: míg 2011 februárjában 25 775 volt a megyében nyilvántartott álláskeresők száma, az idén februárra kevesebb mint felére, 12 337-re csökkent. Az elmúlt egy évben is lényegesen - két és fél ezerrel - kevesebb lett a nyilvántartott álláskeresők száma. A munkanélküliségi ráta Csongrádban a legutóbbi adatok szerint - az országos 8,1 százalékos szinttől elmaradva - 6,7 százalék, ezzel a megyék között a nyolcadik legkedvezőbb.
    Tavaly mintegy 28 ezer álláshelyet jelentettek be a megyében a munkáltatók, melyből közel tízezer nem támogatott volt. Az élénkülő keresletet jelzi, hogy az állásbejelentések száma egy év alatt 10 százalékkal nőtt. A nyílt munkaerőpiacon meghirdetett pozíciók 40 százaléka az ipar, illetve az építőipar, 15 százaléka a kereskedelem területéről származik, de a szállítás, raktározás, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység területén is jelentős a munkaerőigény.
    A foglalkoztatás bővítésére az Út a munkaerőpiacra program keretében három év alatt  3,973 milliárd forint uniós és hazai forrás áll rendelkezésre Csongrád megyében. A kezdeményezés célja a 25 és 64 év közötti nyilvántartott álláskeresők, különösen a pályakezdők, az 50 év felettiek és az alacsony iskolai végzettségűek munkába állásának támogatása, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés elősegítése azok esetében, akik készek munkát vállalni piaci viszonyok között.
    A projekt keretében csaknem négyezer álláskereső támogatását tervezik, akik után a munkáltatók béralapú szubvenciót vehetnek igénybe, a munkavállalók pedig lakhatási, képzési, vállalkozóvá válási támogatásért folyamodhatnak.