Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai külügyminiszter elítélte és provokációnak nevezte az orosz berepülést a Balti-tengeren

2016-04-15 07:04:31

 

John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette, hogy orosz harci repülőgépek agresszív módon többször átrepültek egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken.

    Az amerikai diplomácia irányítója Miamiban a CNN hírtelevízió spanyol nyelvű adásának és a Miami Herald című lapnak adott interjújában beszélt erről.
    Kerry elítélte, provokatívnak és veszélyesnek nevezte a történteket, s hozzátette, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépeket.
    "Meg kell érteni, hogy komoly dologról van szó, s az Egyesült Államokat nem lehet megfélemlíteni a nyílt tengeren sem. Az oroszok tudtára hozzuk, hogy ez mennyire veszélyes, s reméljük ilyesmi többé nem fordul elő" - fejtegette a külügyminiszter.
    Kedden Szu-24-es harci gépek többször is közel repültek a USS Donald Cook nevű rombolójához a Balti-tengeren.
Egy gép mindössze kilenc méterre húzott el mellette, felkavarva a tenger vizét. A gépeken nem látszott fegyverzet, de a pilóták nem válaszoltak a hadihajó legénységének rádiós hívásaira. Orosz KA-27 Helix típusú helikopterek is megközelítették az amerikai hajót, és fényképeket készítettek róla.
    Moszkvában csütörtökön az orosz védelmi minisztérium szóvivője nyilatkozott az ügyről, és azt mondta, hogy az oroszok tiszteletben tartották a biztonsági előírásokat. Az amerikai külügymisztérium szóvivője, John Kirby ugyanaznap azt mondta, hogy Kerry felveti az ügyet orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője a szokásos napi sajtóértekezletén, újságírói kérdésre válaszolva arról tájékoztatott, hogy Washington már megosztotta ebbéli aggodalmait orosz tisztségviselőkkel.