Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: közvetlen légi járat Budapest és Szöul között a magyar-dél-koreai kapcsolatok fejlesztéséért

2016-04-14 14:19:00

 

A magyar-dél-koreai kapcsolatokban új lépéshez érkezünk az idén nyáron, másfél év tárgyalásai után megállapodás született arról, hogy közvetlen légi összeköttetés jön létre Szöul és Budapest között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

    Elmondta: a két főváros között a közvetlen légi járat első üteme szerint július elejétől augusztus végéig heti egy alkalommal, péntekenként üzemeltet majd járatot a Asiana Airlines, amely Dél-Korea második és a világ tizenegyedik legnagyobb légi közlekedési vállalata.
    Az Asiana Airlines tavaly 84 repülőgépével 90 millió utast szállított világszerte, Közép-Európában Magyarország lesz az első úticélja a dél-koreai légitársaságnak, Európában pedig a hatodik desztináció - fűzte hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.
    A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: 2015-ben a magyar-koreai együttműködés több szempontból is rekordot döntött, a kétoldalú kereskedelmi forgalom megközelítette a 2 milliárd dollárt, a magyar export 42 százalékkal nőtt az elmúlt évben.
    Rámutatott: a koreai turisták érdeklődése is jelentősen nőtt Magyarország iránt, az elmúlt évben 8 százalékos növekedés eredményeként 106 ezer turista látogatott el Dél-Koreából Magyarországra, és itt 143 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ami azt jelenti, hogy öt év alatt mind a dél-koreai turisták száma, mind az általuk itt eltöltött vendégéjszakák száma kettő és félszeresére emelkedett.
    Szijjártó Péter elmondta: az Asiana Airlines repülői 12 órás repülési idővel teljesítik majd a Szöul-Budapest közötti távolságot. Arról is szólt, hogy Európában Budapest a dél-koreai légitársaság hatodik úticélja lett Frankfurt, London, Róma, Párizs és Isztambul után.
    A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a két ország közötti a közvetlen légijárat indításától azt várják, hogy segítse a magyar-dél-koreai kapcsolatok fejlődését, másrészt azt remélik, hogy a számok alapján meggyőzzék a dél-koreai légitársaság vezetését arról, hogy újabb légi járatokat üzemeltessenek a két ország között.
    Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta: a külügyminisztériummal és a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen azon dolgoztak, hogy a két ország között megvalósuljon az új légijárat az Asiana Airlines-szel.
    Rámutatott: az Air China pekingi járatának tavalyi indítása az első volt a közvetlen ázsiai járatok újraindulásában 2012. óta, a dél-koreai légitársaság mostani lépése megerősíti, hogy jelentős az igény a távol-keleti kapcsolatok, köztük a közvetlen légi járatok iránt. Ezeket a járatokat szeretnék fenntartani a nyári időszakon kívül is - utalt rá.
    Jost Lammers hozzátette: ezek a járatok az oda- és visszaúton is 20 tonna kereskedelmi árut tudnak elszállítani, tehát a járatoknak nemcsak a személyforgalomban, de az áruszállításban is jelentőségük lehet.