Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fitch: az idén tovább javul a magyar bankrendszer eszközminősége

2016-04-14 12:13:25

 

Várhatóan az idén is folytatódik a magyar bankrendszer eszközminőségének javulása, amely már tavaly is érzékelhető volt - jósolta csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében a Fitch Ratings.

 

    A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a szektorszintű kinnlevőség-állomány nem teljesítő hányada 2015-ben 26 százalékkal csökkent.
    A Fitch szerint az eszközminőség javulása mindenképpen kedvező a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta eszközminőségi problémákkal küszködő magyar bankrendszernek.
    A hitelminősítő szerint a legjelentősebb mértékben a vállalati szektornak kihelyezett hitelportfólió minősége javult, de a devizaalapú hitelállomány tavalyi átváltása a lakossági adósoknak is valamelyes könnyebbséget eredményezett.
    A Fitch Ratings várakozása szerint ez a folyamat az idén is kitart, mivel a jelenlegi működési környezet már akadályozza a nem teljesítő hitelállomány újratermelődését, és a bankok számára kidolgozott hatósági ösztönzők a kereskedelmi ingatlanszektorral szembeni rossz minőségű kitettségek felszámolására késztetik a bankrendszert.
    A Fitch elemzése szerint mindazonáltal a nem teljesítő kinnlevőségek hányada még mindig magas: 2015 végén a rendszerszintű bruttó követelésportfolió 11,7 százalékát tette ki.
    Az átlagon belül a háztartásokkal szembeni követelésállomány nem teljesítő rátája volt a legmagasabb, 17,5 százalék, ami a teljes szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-portfólió 60 százalékának felelt meg, de a vállalati szektornak kihelyezett hitelállomány minőségével is még "bajok vannak", mivel e szférában 7,9 százalék a nem teljesítő tartozások aránya - áll a hitelminősítő helyzetértékelésében.
    A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor, hogy tavaly a vállalati szektor nem teljesítő hitelállománya 371 milliárd forinttal csökkent; ez a 2014 végén mért vállalati nem teljesítő tartozásösszeg 35 százalékával volt egyenlő. E csökkenés tükrözi, hogy a bankok minél gyorsabban igyekeznek tartalékolással, leírással vagy értékesítéssel leépíteni a nem teljesítő követeléseket.
    A Fitch elemzőinek várakozása szerint ez a folyamat az idén is folytatódik, részben további felügyeleti intézkedések hatására.
    A hitelminősítő ugyanakkor azzal számol, hogy a lakossági kinnlevőség-portfolió minősége valószínűleg még hosszabb ideig gyenge marad, mivel a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása aligha orvosolja a már nem törlesztővé vált devizahitelesek zömének problémáit.
    A magyarországi működési környezet mindazonáltal javul, és ez a folyamat várhatóan elejét veszi a nem teljesítő hitelek újbóli felhalmozódásának - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.
    A cég közölte: jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2 százalékkal növekszik.
    A Fitch hangsúlyozta azt is, hogy a magyar szuverén adósságra érvényben tartott "BB plusz" besorolásának kilátása tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív. A hitelminősítő szerint ez a magyar gazdaság erős teljesítményét tükrözi.
    A három nagy hitelminősítő közül - a Fitch Ratings mellett - a Moody's Investors Service is pozitív kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást. A Standard & Poor's magyar szuverén osztályzatának kilátása stabil.
    Mindhárom cég azonos - a Fitch és az S&P "BB plusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Ba1", a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó - besorolást tart érvényben Magyarországra.
    A Moody's e héten Londonban közzétett térségi helyzetértékelése szerint Magyarország a külső sebezhetőség csökkenését tekintve kiemelkedik a nyolc közép- és kelet-európai EU-gazdaság mezőnyéből, mivel a vizsgált térségi országok közül a magyar gazdaság külső fizetési pozíciója javult a legnagyobb mértékben.
    A hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete a hazai össztermék 10 százaléka körül mozog, és ez mérsékli a magyar gazdaság függését a külső finanszírozástól. A Moody's felidézte, hogy a 2008 előtti időszakot 8-10 százalékos összevont éves külső fizetési és tőkemérleg-deficitek jellemezték.