Auguszta napja van. | 2024.03.29

Idén is várják a javaslatokat, hol ellenőrizze a gyorshajtókat a rendőrség

2016-04-14 09:45:44

 Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 21-én reggel 6 órától, a sebességmérő pontok helyszíneire az állampolgárok tehetnek javaslatot - mondta Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) osztályvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Az ORFK autópálya-felügyeleti és balesetmegelőzési osztályának vezetője közölte: a Speedmarathon elnevezésű, 24 órás összeurópai sebességmérést egész Európában a Tispol (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) felhívására hajtják végre.
    Hozzátette: egész Európában ezen a napon szinte folyamatosan tartanak sebességmérő akciókat. Az akciót nem azért tartják, hogy mindenkit megbüntessenek, hanem, hogy életeket mentsenek - hangsúlyozta az osztályvezető. Az ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, mert évek óta a gyorshajtás a halálos balesetek legfőbb oka.
    Az ellenőrzés ideje alatt, április 21-én reggel 6 órától 22-én reggel 6 óráig a rendelkezésre álló valamennyi - összesen 160 -, változtatható helyű komplex ellenőrzési pont használatban lesz. Egy kamerával egy helyszínen legfeljebb négy órán keresztül ellenőriznek majd.
    A rendőrség a helyszínek kiválasztásához - ahogyan tavaly is - a lakosság segítségét kéri, az ellenőrzéseket ott fogják végrehajtani, ahol azt az emberek indokoltnak tartják.
    Idén is valamennyi rendőr-főkapitányságon külön e-mail címen várják a javaslatokat. A fővárosban a speedmarathon@budapest.police.hu címre lehet küldeni a helyszínjavaslatokat, kedden 8 óráig. A megyékben a Budapest szó helyett az adott megye nevét, több név összetételéből álló megye esetén az első nevet kell feltüntetni. Például Győr-Moson-Sopron megyében speedmarathon@gyor.police.hu címen várja a rendőrség a javaslatokat.
    Az adatokat ezután összesítik, és nyilvánosságra hozzák, hogy pontosan hol és mikor lesznek sebességmérések. A rendőrség a helyszíni ellenőrzésekre a javaslatot tevők közül megyénként két helyszínre tíz-tíz embert meghív, az ellenőrzések után pedig az eredményeket nyilvánosságra hozzák.
    Az osztályvezető elmondta: tavaly megyénként 30-50 javaslat érkezett, Budapesten egy rádióműsor felhívása nyomán 364. A tavalyi összeurópai ellenőrzési akció során a legtöbb gyorshajtót Németországban (mintegy 11 ezer) és Olaszországban (5,5 ezer) fogták el, Magyarország a harmadik helyre került 5 ezer gyorshajtóval.