Gedeon napja van. | 2024.03.28

Médiatanács: támogatás 1956-os dokumentumfilmeknek és két portréfilmnek

2016-04-14 10:16:00

 Négy 52 perces dokumentumfilm elkészítését támogatta a médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Nemeskürty István-pályázatát kiértékelve - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-vel csütörtökön.

    A tájékoztatás szerint Babos Tamás rendező Kádár János 1956. november 1-4. közötti moszkvai tárgyalásait dolgozza fel Négy nap címmel. Kálomista László Békéssámson hőseit mutatja be, akik az ötvenes években a Magyar Ellenállási Mozgalom keretében röpcédulákkal küzdöttek a rendszer visszásságai ellen.
    Pajer Róbert A néma tüntetés című filmben a fővárosi Toldy Gimnázium Antall József vezette osztályának az '56-os forradalom egyéves évfordulóján, 1957. október 23-án megszervezett hangtalan tiltakozásáról emlékezik meg. Novák Tamás pedig Apánk nyomában címmel a náciellenes Atzél Ede katonatisztről forgathat, aki Horthy kiugrási kísérletében tárgyalt a moszkvaiakkal. Emiatt a németek és a nyilasok számára halálos ellenséggé vált, majd nyoma veszett.
    A támogatott dokumentumfilmek révén olyan archív tartalmakat és eddig feltáratlan történelmi tényeket ismerhet meg a nagyközönség a XX. század jelentős eseményeiről, személyiségeiről, amelyek érdemben hozzájárulnak az elmúlt évtizedekről kialakított kép teljesebbé tételéhez, különös tekintettel az '56-os forradalom idei, 60. évfordulójára. Az alkotásokat 2017. július 15-ig kell elkészíteni - írták.
    A tájékoztatás szerint egy, az idén 90 éves Kurtág Györgyről szóló dokumentumfilmhez köthető váratlan esemény kapcsán 1,2 millió forint azonnali támogatást nyert el a Filmfabriq Produkciós Kft. a Kurtág család generációi budapesti találkozásának megörökítésére.
    Hosszabb idő után először látogat el az idős művész fia Budapest Music Center-beli, most szombaton tartandó koncertjére. A készülő film társrendezője Kurtág Judit, a család harmadik nemzedékének képviselője. A találkozó fontos adalék lesz a készülő filmhez, amelynek fő íve Kurtág készülését követi nyomon az új operájára - közölte az NMHH.
    Mint írták, a jelenlegi támogatást a médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Escher Károly-pályázati forrásából ítélték meg, a teljes film támogatására az Ember Judit-pályázatban kerülhet majd sor, hiszen az azonnali támogatásban részesülő pályázó köteles indulni a soron következő dokumentumfilmes pályázaton.