Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horvát kormányfő: a választottbírósági döntés után folytatódnak a tárgyalások a Mollal

2016-04-13 19:06:00

Horvátország megvárja a választottbíróság döntését, amely őszre várható, és utána folytatja a tárgyalásokat a Mollal - mondta Tihomor Oreskovic kormányfő szerdán a zágrábi parlamentben, képviselői kérdésre válaszolva.

    Ivan Vrdoljak volt horvát gazdasági miniszter szerint az INA horvát olajipari vállalatnál "katasztrofális a helyzet".
    A vállalat nem indította el a rijekai finomító korszerűsítését, a sziszekit pedig továbbra is be akarja zárni - mondta, majd hozzátette: a Mol kiskereskedelmi hálózatot akar csinálni az INA-ból, beruházások nélkül. Vrdoljak úgy véli, a tárgyalások nem várhatnak őszig.
    Oreskovic elmondta: az INA az állam stratégiai érdekkörébe tartozik, és a kormány megtesz mindent, hogy megvédje a nemzeti érdekeket.
    A Mollal való kapcsolatot összetettnek nevezte. "A Molnak és Horvátországnak is vannak érdekei, és egyéb más ügyek is kapcsolódnak a témához" - hangsúlyozta. Horvátország megvárja a legmegfelelőbb pillanatot, hogy leüljön tárgyalni a Mollal - tette hozzá.
    A Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), mert szerinte a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.
    Darko Horvat, a legnagyobb kormányzó párt, a HDZ minisztere, aki pártjában az energetikai ügyekért felelős, korábban a horvát közszolgálati televízióban annak a véleményének adott hangot, hogy fel kéne hagyni a választottbírósági eljárásokkal, mert Horvátország álláspontja "bizonytalan talajon áll", és mielőbbi tárgyalásokat sürgetett a Mollal.  
    Az INA 49,08 százaléka a Molé, és rendelkezik az olajtársaság irányítói jogaival is, 44,84 százaléka pedig a horvát államé.