Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több pénzt kap az osztrák hadsereg

2016-04-13 12:25:10

 A határvédelem és a terrorizmus elleni küzdelem miatt új kihívás elé néz az osztrák haderő, ezért több pénzt kap az osztrák hadsereg - jelentette be szerdán Werner Faymann osztrák kancellár.

    A kormányfő tájékoztatása szerint 2020-ig további 1,3 milliárd eurót folyósítanak a fegyveres erőknek.
    A kancellár elmondta: a menekültválság idején a katonák nemcsak rendészeti, hanem humanitárius feladatokat is ellátnak. Jelenleg nem tudjuk, hogy a Törökországgal kötött uniós megegyezés hosszútávon működni fog-e, és az sem egyértelmű, hogy lehetséges-e a menekültek igazságos európai elosztása - jelentette ki Faymann. Indoklása szerint emiatt fel kel készülni arra, hogy ha kiéleződik a helyzet, emberségesen járjanak el és fenn tudják tartani a rendet.
    Hans Peter Doskozil védelmi miniszter közlése szerint a pénz 25-30 százalékát a személyi állomány bővítésére fordítják. Az utóbbi években 33 ezerről 21 500-ra csökkent a hadsereg alkalmazásában állók létszáma, azonban a jövőre előirányzott csökkentés már nem valósul meg.
    A tárcavezető bejelentette: a határbiztosítás, a terrorizmus elleni küzdelem mellett a mobilitásra, a felszereltség bővítésére és az infrastrukturális fejlesztésre is átcsoportosítanak összegeket.
    A miniszter korábban a Salzburger Nachrichten című osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a gyorsreagálású erő létszáma 2200 fő, azonban még idén 2500-re, középtávon pedig 6000 főre bővítik létszámukat.
    Az osztrák pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint még zajlanak a tárgyalások, a teljes költségvetési tervezetet várhatóan április 26-án mutatják be.