Emma napja van. | 2024.04.19

Gyorsult a havi áremelkedés üteme márciusban Franciaországban

2016-04-13 08:36:12

 

Márciusban az előző évihez képest csökkentek, havi szinten viszont a februárinál nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak Franciaországban - derült ki a francia statisztikai hivatal (Insee) szerdán közölt végleges adataiból.

 

    Márciusban 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak havi szinten, tavaly márciushoz képest viszont 0,1 százalékkal csökkentek. Februárban éves összevetésben 0,2 százalékkal estek az árak, januárhoz viszonyítva azonban 0,3 százalékkal nőttek. 
    Mint minden évben, idén márciusban is főleg a feldolgozóipari termékek drágultak az előző hónaphoz képest. Emellett azonban kilenc egymást követő hónap csökkenése után meglódultak az energiaárak, főleg a kőolajipari termékeké, az élelmiszerárak pedig stabilizálódtak. A szolgáltatások területén mérsékelten nőttek az árak. 
    Az energetikai és élelmiszeripari termékek árváltozását nem tartalmazó maginfláció növekedése mérsékelt maradt: havi szinten 0,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 0,6 százalékkal emelkedett. 
    Az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkent, havi szinten pedig 0,8 százalékkal emelkedett. 
    
http://www.insee.fr/en/themes/info-rapide.asp?id=29&date=20160413