Andrea napja van. | 2024.04.18

A képviselőház elnöke nem akar elnökjelölt lenni

2016-04-13 06:05:36

 Egyáltalán nem akar amerikai elnökjelölt lenni Paul Ryan wisconsini republikánus politikus, a kongresszus alsóházának, a képviselőháznak az elnöke. Ryan közleményben, majd ezt követően sajtótájékoztatón jelentette be kedden döntését, amelyet véglegesnek mondott.

    Paul Ryant a párt vezetői és befolyásos személyiségei régóta nógatták, hogy induljon az idei választáson, ugyanis nem szeretnék a jelenleg is legesélyesebbnek tűnő Donald Trumpot a republikánusok elnökjelöltjeként látni. Ezért aztán hetek óta folyik a lázas keresés, színfalak mögötti egyeztetés, hogy kit lehetne elfogadható jelöltként állítani. Ted Cruz szenátort ugyan támogatja a pártelit - Trump ellenében -, ám a texasi politikus valójában nem népszerű a párton belül, leginkább azért, mert az elmúlt években belülről bírálta - méghozzá igen élesen - a Republikánus Pártot.
    "Ne számítsanak rám" - mondta a riportereknek Paul Ryan, miután nyilvánosságra hozta közleményét. "Túl sok a munkánk a képviselőházban ahhoz, hogy teret engedjek az ilyen spekulációknak" - fogalmazott a képviselő, aki egyébként 2012-ben a republikánusok alelnökjelöltje volt. Ryan most leszögezte: "Hadd legyek egyértelmű: nem akarom és nem is fogom elfogadni a republikánus elnökjelöltséget".
    Egyre gyakrabban esik szó arról, hogy a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciója a nyáron nyílt versenyes lesz, mert egyetlen aspiráns sem nyeri el az automatikus jelöltséghez szükséges számú küldöttet. Ryanra sokáig mégis esélyesként tekintettek párttársai, elsősorban azért, mert amikor tavaly John Boehner házelnök visszavonult, ő hosszú időn át ismételten kijelentette, hogy nem vállalja el a házelnökséget, de aztán mégis beadta a derekát.
    Ezúttal azonban végleg nemet mondott. Most kijelentette: ha egyik jelöltnek sem sikerül megnyernie a delegátusok többségét, akkor maguknak a delegátusoknak kell dönteniük, ám szerinte az előválasztási folyamatban részt vett politikusok közül kellene választaniuk. "Engem hagyjanak ki! Pont. Itt a vége a történetnek" - üzente a küldötteknek a házelnök.
    Ő elnököl majd a Clevelandben tartandó országos jelöltállító konvención, s mint kifejtette: legfőbb dolga és célja most az, hogy zökkenőmentes és támadhatatlan legyen a jelölési folyamat.
    Ryant mindazonáltal nem "írják le" a Republikánus Pártban. Sajtóhírek szerint a 2020-as választásokon számolnak vele elnökjelöltként.