Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pazar fogadtatásban részesül a szaúdi király Törökországban

2016-04-12 18:11:04

A hazájában megszokott pazar fogadtatásban részesül Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király háromnapos hivatalos látogatása során Törökországban, ahová az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) éves tanácskozására érkezett.

    Az eseményt kedden és szerdán külügyminiszteri, csütörtökön és pénteken pedig állam- és kormányfői szinten rendezik meg Isztambulban.
    Szalmán király a csütörtök ülésnapon vesz majd részt, de előtte az ország fővárosába, Ankarába látogatott, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő személyesen fogadta hétfőn. A szaúdi méltóság nehezen jár, ezért érkezésekor a repülőgéphez külön erre az alkalomra mozgólépcsőt szállítottak, amelynek végén egy körülbelül másfél méter magas lift segítségével ereszkedett le aztán a király a leszállópálya betonjára.
    A biztonsági óvintézkedések keretében keresőkutyákkal átvizsgálták a légikikötő környékét. Erdogan a saját hivatali autójával kísérte Szalmán királyt egy ötcsillagos szállodába, ahol egy hétig készültek a rangos vendég kiszolgálására. A király bombabiztos betonból készült 450 négyzetméteres lakosztályát kívülről golyóálló üveg borítja. A hotel a király ott-tartózkodása idején más vendégeket nem fogad.
    Szalmán király és 300 fős küldöttsége törökországi tartózkodása alatt egy 600 luxusautóból - főként Audi, BMW és Mercedes gyártmányú gépkocsikból - álló konvojt bérel. Mivel Ankarában ennyi nem állt rendelkezésre, ezért Isztambulból, Adanából és Antalyából további gépkocsikat kellett hozatni.
    Kedden a török elnök palotájában látta vendégül a szaúdi királyt, lovas katonák felvezetésével, valamint történelmi zászlók és ágyúlövések tiszteletadása mellett. Erdogan a Török Köztársaság külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetését adományozta Szalmán királynak. Az elismerés a két ország közötti baráti kötelékekért tett erőfeszítéseket jelképezi.