Andrea napja van. | 2024.04.18

Nem szavazott a parlament a kormányfőváltásról

2016-04-12 18:50:00

A várakozásokkal ellentétben nem szavazott kedden az ukrán parlament Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök menesztéséről és utódja kinevezéséről.

    A lakosság körében a megszorító intézkedések miatt népszerűtlenné vált és már a parlamenti többségének támogatását sem élvező Jacenyuk vasárnap jelentette be lemondási szándékát a kormányfői tisztről, hétfőn hivatalosan is beterjesztette erről szóló nyilatkozatát. 
    A plenáris ülést kedden végig Andrij Parubij parlamenti alelnök vezette, ugyanis Volodimir Hrojszman házelnök - akit frakciója, az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja miniszterelnöknek jelöl - a napot kormányalakításról folyó egyeztetésen töltötte.


    Alekszij Honcsarenko, Porosenko pártjának frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy eddig nem sikerült minden miniszter személyében megállapodnia képviselőcsoportjának a miniszterelnöki poszt várományosával. Hrojszman és a képviselők között egyelőre három tárca, a gazdaságfejlesztési, az  energetikai és a kulturális minisztérium vezetőjéről folyik vita. További részleteket azonban nem árult el.
    Honcsarenko arra sem tudott biztos választ adni, hogy szerdán, vagy egyáltalán a héten napirendre tűzi-e a parlament a kormányváltást. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha a héten nem születik valamilyen döntés a kérdésben, akkor nem marad más hátra, mint előre hozott parlamenti választásokat tartani.
    A frakcióvezető-helyettes napközben bejelentette, hogy kormánykoalíciót alkotó két pártnak együttesen meglett a minimális többsége a 450 fős törvényhozásban. Négy új képviselő csatlakozott kedden az elnök mögötti frakcióhoz így a Jacenyuk vezette Népi Front képviselőcsoportjával együtt 226-an vannak. 
    Hétfőn vált ismertté, hogy a parlament két legnagyobb létszámú képviselőcsoportja - az elnök mögötti tömörülés és a posztjáról távozó Jacenyuk frakciója - készül új többséget alkotni a törvényhozásban, azaz kimarad belőle mindhárom kisebb párt, amelyik kilépett a koalícióból. 
    A 2014 őszén tartott parlamenti választások után öt párt, Petro Porosenko Blokkja, a Népi Front, a lembergi (lvivi) polgármester Önsegély (Szamopomics), Oleh Ljasko Radikális pártja  és a Julija Timosenko vezette Haza párt alkotott kormánykoalíciót, együttesen több mint kétharmados többséggel rendelkeztek.