Andrea napja van. | 2024.04.18

Pannónia provincia mindennapjait is bemutatják a szegedi Pompeji-kiállításon

2016-04-12 14:12:21

 

Magyarországi leletek alapján az egykori Pannónia provincia mindennapjait is bemutatják a szegedi Móra múzeum júniusban nyíló Pompeji-kiállításán - közölte a közgyűjtemény sajtóreferense kedden a Tisza-parti városban.

 

    Medgyesi Konstantin a kiállításon szereplő tárgyak közül néhányat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Szombathelyről, az Aquincumból, és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött, főként az 1. századból származó, Magyarországon előkerült római leletek segítségével a látogatók megismerhetik, milyenek voltak a korabeli temetkezési vagy az étkezési szokások, vagy éppen miként zajlott a kereskedelem.
    A múzeum egyik kiállítóhelyén, a Fekete-házban készülő tárlat egyik legérdekesebb darabja egy csaknem kétezer éves, teljesen épségben fennmaradt üvegurna, amely az elhunyt hamvait háborítatlanul őrizte meg. Az egykori Savaria, mai Szombathely területén megtalált, ólomlemezzel lepecsételt urna minden bizonnyal egy tehetős polgáré lehetett, hiszen akkoriban az üveg még kiváltságos anyagnak számított.
    Az ókori Római Birodalom területén gyakori volt a hamvasztásos temetkezés. Az elhunyt testét kenőcsökkel kenték be, lepelbe csavarták, majd máglyára helyezték. A máglyát olajokkal öntötték le, hogy segítsék az égést és csökkentsék a kellemetlen szagokat. A máglyát aztán meggyújtották, majd leégése után a hozzátartozók összegyűjtötték az elhunyt maradványait, a néhány centiméteres csontdarabkákat.
    Ezeket a csontokat, hamvakat helyezték aztán kő- vagy üvegurnába, esetleg cserépedénybe, majd tetejüket ólommal zárták le. Így kerültek a hamvak végső nyughelyükre, a sírokba, ahol az elhunyt maradványai mellé személyes tárgyait is elhelyezték és a rokonok búcsúajándékokat is hagyhattak ott.
    A nyáron nyíló tárlatra - a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből - 120, az ókori Pompejiből származó műtárgy, történeti ereklye érkezik majd. A fél évig tartó tárlat anyaga korábban csak a világ nagy múzeumaiban - köztük 2013-ban volt a British Museumban - volt csak látható.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány