Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szabad ég alatt hangzanak el Liszt-művek a ZEnergia koncerten

2016-04-12 09:35:45

Különleges helyszínen, a Bazilika előtti Szent István téren csendülnek fel Liszt Ferenc művei Balázs János Liszt-díjas zongoraművész előadásában május 8-án. Az ingyenes ZEnergia koncert részleteiről a művész és Bentzik Réka, koncertet támogató MVM Magyar Villamosipari Művek Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt kedden az M1 aktuális csatornán.
"Elsősorban a fiatalokat szeretnénk megnyerni a komolyzenének ezzel az egyedülálló klasszikus zenei koncerttel, ilyen körülmények között még nem csendültek fel Liszt Ferenc művei" - mondta el Balázs János. Hozzátette: a "slágerdarabok" mellett Liszt kevésbé ismert műveit is bemutatják a közönségnek, a popularitás és a szakmaiság határán egyensúlyozva.
    A koncerten elhangzik többek között Liszt Ferenc Szerelmi álmok, a II. Magyar rapszódia, a Vigasztalások és a Nagy kromatikus galopp című műve, valamint az Erdőzsongás etűd is. Az est a Szózat és a Magyar Himnusz-fantáziával kezdődik, továbbá a műsorban válogatás hallható a transzcendens etűdökből is.
    Hogy a fiatalok komolyzenei érdeklődését felkeltsék, az est zenei élményéhez vizuális élmény is társul. Az ingyenes eseményre 500 forintos támogatói ülőjegyek is vásárolhatók, összesen 1200 ülőhely van. A bevétellel a Zeneakadémia fiatal tehetségeit támogatják - hangsúlyozta Bentzik Réka kommunikációs vezető. 
    Balázs János kiemelte: szeretnének hagyományt teremteni és minden évben megrendezni a koncertet. "Olyan különleges színfoltja lehet Magyarország kulturális életének, amely visszatérő motívummá válhat az évek során" - fogalmazott.