Emma napja van. | 2024.04.19

A magyar nyelv értékére figyelmeztet az 50. magyar nyelv hete

2016-04-12 07:42:14

Az idén ötvenedik alkalommal megrendezett jubileumi magyar nyelv hete programsorozat feladata, hogy hangsúlyozza a magyar nyelv megőrzésének és ápolásának fontosságát, erősítse presztízsét - mondta el Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
"A magyar nyelv olyan kincs, amely évszázadok óta élteti a magyarságot. A magyar nyelv hete központi üzenete, hogy felismerjük és átéljük, micsoda érték a nyelvünk, vigyázzunk rá és átadjuk gyerekeinknek, unokáinknak" - fejtette ki Juhász Judit. Hozzátette: "szomorú, de az elmúlt 25 évben kétmillióval kevesebben beszélik a magyar nyelvet a Kárpát-medencében, mint a mozgalom indulásakor. Amellett, hogy fogyunk, az asszimiláció, a vegyesházasságok, az idegen nyelvek hatása is roncsolja a nyelvet, és mi magunk is azzal, hogy nem tartjuk olyan fontosnak".
    A hétfőn kezdődött, Fél évszázad az anyanyelv szolgálatában című rendezvénysorozat eseményeinek a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni település, Sárospatak és a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma ad otthont. A hagyományok szerint minden évben az ország más-más megyéjében tartják a hivatalos megnyitót. 
    1967-ben két kiváló nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el a magyar nyelv hete rendezvénysorozata. Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.
    A rendezvényen a hazai nyelvtudomány elismert szakemberei szólnak a nyelvhasználat legfontosabb kérdéseiről, a magyar nyelv jelenéről és jövőjéről, a nyelvművelésről, olyan témákról, amelyek az oktatással-neveléssel foglalkozókat nagyon szorosan érintik. 
    Az idei magyar nyelv hete fővédnöke Áder János köztársasági elnök, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Sárospatak és Sátoraljaújhely önkormányzata.