Emma napja van. | 2024.04.19

Moszkva a minszki megállapodások végrehajtását várja el a leendő ukrán vezetésétől

2016-04-11 17:22:00

 A Kreml arra számít, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő távozása nem fékezi le a kelet-ukrajnai rendezésről megkötött minszki megállapodások amúgy is akadozó végrehajtását - jelentette ki hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

    Emlékeztetett rá, hogy a minszki megállapodásokat Petro Porosenko ukrán elnök írta alá.
    "Továbbra is bízunk abban, hogy Kijev mindazonáltal teljesíti vállalt kötelezettségeit" - mondta Peszkov.
    A szóvivő szerint Jacenyuk "nem vált emlékezetessé azáltal, hogy bármivel is hozzájárult volna" az ukrajnai válság rendezéséhez és az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásához.
    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a svájci hivatali partnerével, Didier Burkhalterrel közösen megtartott moszkvai sajtóértekezletén Jacenyuk távozásával, valamint azzal kapcsolatban elősegíti-e minszki megállapodások Kijev által betartását, kijelentette:
    "Természetesen cselekvőképes partnerek megjelenését várjuk a kontaktcsoportba és a normandiai formátumban"- mondta.
    "Látjuk, hogy hogy merül el mindenki az ukrajnai belső intrikákban" - mondta.
    Lavrov kijelentette, hogy Oroszország támogatja az EBESZ-nek az ukrajnai válság rendezését célzó erőfeszítéseit. Kiemelte, hogy második minszki megállapodásban foglalt intézkedéscsomag kulcseleme a Kijev és a Donyec-medence közötti párbeszéd.
    Az orosz diplomácia vezetője szerint Kijev hasznot húz a szakadár területeken kiprovokált katonai akciókból, mert ezekkel eltereli a figyelmet arról, hogy nem képes teljesíteni a minszki megállapodásokat. Hangsúlyozta, hogy ezek megvalósítása azért akadt el, mert Kijev nem tartja be az egyezség politikai részét.
    A sajtótájékoztatón Lavrov elmondta: nem fér  kétség ahhoz, hogy Jurij Hrabovszkij ukrán ügyvédet azért ölték meg, mert orosz állampolgárokat védelmezett az ukrán bíróságon. (Hrabovszkij Alekszandr Alekszandrov és Jevgyenyij Jerofejev jogi képviseletét látta el. Az Ukrajnában törvénytelen határátlépéssel és fegyverviseléssel, valamint terrorizmusban való részvétellel megvádolt két férfi Kijev szerint orosz katona, Moszkva szerint viszont olyan önkéntesekről van szó, akik már rég nem szolgálnak az orosz fegyveres erőknél)
    Az orosz miniszter szerint Okszana Szokolovszkaja, Alekszandrov és Jerofejev másik ügyvédje is fenyegetéseket kapott.
    Szergej Lavrov elutasította azokat az célzásokat, hogy Borisz Nyemcov tavaly februárban történt meggyilkolásának köze lenne az oerosz ellenzéki politikus Putyin.Háború című könyvéhez: Ebben Nyemcov azt állította, hogy orosz katonák harcolnak Kelet-Ukrajnában.
    "Sosem titkoltuk, hogy vannak orosz állampolgárok Kelet-Ukrajnában" - mondta a miniszter.