Emma napja van. | 2024.04.19

Megkezdődött az 50. magyar nyelv hetének programsorozata

2016-04-11 16:33:00

Megkezdődött a jubileumi, 50. magyar nyelv hetének programsorozata hétfőn Sárospatakon, az esemény ideje alatt az anyanyelvről szóló tudományos előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal és irodalmi műsorokkal várják a magyar nyelv ápolásáért tenni akaró közönséget.

    Az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán tartott hivatalos megnyitón Juhász Judit, a főszervező Magyar Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az ehhez hasonló ünnepi alkalmak ráirányítják a figyelmet a magyar nyelv őrzőire, az "őrszemekre", akik az egész nyelv birodalomért felelnek, fontosságukat a mindennapokban azonban csak kevesen látják.
    A nyitókonferencián felolvasták Áder János köztársasági elnök a programsorozat résztvevőihez írt üdvözlő levelét is.
    A magyar nyelv hetét először 1967-ben rendezték meg Lőrincze Lajos és Grétsy László nyelvészek kezdeményezésére, azóta minden év áprilisában országszerte szerveznek anyanyelvi, illetve ehhez kapcsolódó kulturális és irodalmi programokat. Az idei, Fél évszázad az anyanyelv szolgálatában alcímet viselő rendezvényeket a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő két zempléni településen, Sárospatakon és Széphalomban tartják meg.
    A hétfői, sárospataki nyitókonferencia után plenáris üléseket tartanak, amelyen a magyar nyelv jövőjéről, a nyelvhasználat aktuális kérdéseiről és a határon túli irodalom helyzetéről értekeznek a meghívott előadók, de irodalmi műsor és képzőművészeti kiállítás is szerepel a programban.
    Kedden a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeumában folytatódnak az események: ezen a helyszínen retorikai kérdésekről, a magyar nyelv jogi helyzetéről, a határon túli nyelvkultúra fenntartásáról és a nyelvművelésről szóló előadásokon és kerekasztal-beszélgetéséken vehet részt a szakmai közönség és az érdeklődők.