Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: a radikalizálódás folyamata mindenkinél más és más

2016-04-11 07:25:45

 Mindenkinél más a folyamata a radikalizálódásnak, de manapság az internet segítségével is ki lehet képezni terroristává embereket - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    Kaiser Ferenc kifejtette: az Európában élő bevándorlók radikalizálódása általában marginalizálódással indul, az adott személy már nem érzi magát arabnak, az iszlám kultúra részének, hiszen nem ott született, ugyanakkor európainak sem érzi magát. Ebben a "légüres térben" általában a börtön az a hely, ahol ezek az emberek először kerülnek közel a radikálisokhoz, bár manapság ilyen szempontból is jobban figyelnek a büntetés-végrehajtási intézményekben.
    A szakértő ismertetése szerint számos tanulmány szól arról, hogy korábban, különösen Nyugat Európában - így Franciaországban, az Egyesült Királyságban és sok más országban - a börtönök voltak azok a helyek, ahol a fiatalok radikalizálódtak, onnan mentek egy közel-keleti államba, ahol befejezték a kiképzésüket.
    A docens ugyanakkor hozzátette: ma már a radikalizálódáshoz ez a közel-keleti "lépcső" sem szükséges, helyben lezajlik az egész, az internet segítségével ki lehet képezni terroristává az embereket.