Andrea napja van. | 2024.04.18

Duda: szakszerűen kell tisztázni a szmolenski légikatasztrófa okait

2016-04-10 19:46:00

 Politikai huzavona nélkül, szakszerűen kell tisztázni a szmolenszki légikatasztrófa okait - jelentette ki vasárnap Andrzej Duda lengyel államfő Varsóban, felavatva a 2010-es tragédia áldozatául esett Lech Kaczynski elnök emléktábláját.

    Andrzej Duda vasárnap délután a több tízezer lengyel részvételével tartott megemlékezés során avatta fel a varsói elnöki palota homlokzatára rögzített emléktáblát. A táblaavatás része volt azoknak a megemlékezéseknek, amelyeket a szmolenszki légikatasztrófa 6. évfordulója alkalmából szerveztek országszerte.
    A lengyel államfő utalt Lech Kaczynskinak arra a beszédére utalt, amely 2010. április 10-én hangzott volna el, a katyni tömeggyilkosság 70. évfordulóján rendezett helyszíni megemlékezésen. A légikatasztrófa miatt soha elő nem adott beszédben Kaczynski hangsúlyozta volna: a Katynról szóló igazság megállapítása azért fontos, mert "begyógyítaná a katyni sebet", lehetőséget teremtene az igazságon alapuló jövő építésére.
    Duda a történelmi igazságtétel mellett nemzeti megbékélésre, a 2010-es légikatasztrófa okainak megítélésében fennálló ellentétek áthidalására hívta fel a lengyeleket. "Megbocsátásra szólítom fel önöket, mert ma nagy szükségünk van rá, és nélkülözhetetlen egész Lengyelország számára, amelynek jövőjét együtt kell, hogy építsük" - hangsúlyozta az államfő, rámutatva, a tragédia áldozatai "különféle politikai táborokba tartoztak, különféle nézeteket vallottak, voltak köztük hívők, s biztosan nem hívők is, ahogy ez minden társadalomban, minden államban lenni szokott".
    Grzegorz Schetyna, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform elnöke vasárnap az észak-lengyelországi Gdanskban emlékezett meg a légikatasztrófa áldozatairól. Leszögezte: a tragédia óta eltelt évek lengyelországi története "nagyon nehéz volt", de "jó emlékezetet" kell építeni az egész "kegyetlen eseményről".
     2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M típusú lengyel kormánygép, fedélzetén Lech Kaczynski lengyel államfővel és feleségével, valamint számos magas rangú politikai, katonai, egyházi vezetővel, neves közéleti személyiségekkel, akik a Katynban 1940 tavaszán a szovjet belügyi rendőrség által lemészárolt több ezer lengyel hadifogoly tiszt emlékére rendezett gyászünnepségre tartottak. A küldöttség és a gép teljes személyzete - összesen 96 ember - életét vesztette.
    A lengyel nemzetvédelmi tárca februárban új bizottságot állított fel a légikatasztrófa vizsgálatára, mivel a tavaly november óta kormányzó Jog és Igazságosság úgy látja, hogy az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.
    A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak, Oroszország a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget. A bűnügyi vizsgálat mindkét országban jelenleg is folyik, ezeket az orosz szövetségi nyomozó bizottság, illetve a lengyel katonai ügyészség folytatja.