Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brüsszel helyett Párizsban akartak lecsapni a belgiumi terroristák

2016-04-10 13:10:00

 

A brüsszeli robbantásokat elkövető dzsihadista csoport Párizsban akart újabb merényleteket elkövetni, de mivel egyre közelebb kerültek hozzájuk a nyomozók, úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, hanem a belga fővárosban követnek el öngyilkos merényleteket - közölte a belga főügyészség vasárnap.

    A nyomozás számos eleme azt mutatja, hogy a brüsszeli terrorista sejt azt tervezte, Párizsban követ el merényleteket. Több társuk letartóztatása ugyanakkor arra késztette őket, hogy ne várjanak tovább és Brüsszelben kövessenek el öngyilkos robbantást.
    A novemberben Párizsban, illetve a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik fő gyanúsítottját, Mohamed Abrinit pénteken fogták el Brüsszelben.
    Az ügyészség arról számolt be, hogy bizonyított kapcsolat van a 130 halálos áldozatot követelő Párizsban és a 32 áldozattal járó Brüsszelben elkövetett támadások kitervelői és elkövetői csoportjai között.
    Megerősítették, hogy a párizsi támadások óta keresett Abrinit terrorcsoportban való tevékenységgel és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják, aki bűntársa a párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak.
    A férfi kihallgatásán elismerte, hogy ő az a "kalapos férfi", aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előtt.
    A belga ügyészség szombati tájékoztatása szerint szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt.
    Vele kapcsolatban pénteken az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba, és ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.
    A tájékoztatás szerint két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak, míg a pénteken Mohamed Abrini társaságában elfogott két másik embert kikérdezésük után szabadon engedték.
    A belga sajtó összesítése szerint a pénteki brüsszeli őrizetbe vételekkel a hatóságok elfogták vagy megölték a párizsi és a brüsszeli merényletek összes ismert gyanúsítottját.