Csongor napja van. | 2024.04.16

Amerikai előválasztás - Donald Trump "elnökségét" kifigurázva jelenik meg vasárnap a Boston Globe

2016-04-10 10:32:00

Szatirikus vasárnapi melléklettel jelenik meg a Boston Globe, amely a lap 2017. április 9-i számát mintázza, mintha Donald Trump nyerte volna az amerikai elnökválasztást.
A képzeletbeli címoldalon Donald Trump elnök látható, amint beszédet intéz a nemzethez, mellette pedig csupa olyan hír, amelyek a lap szerint Trump elnöksége esetén jelennének meg. A címlapot - s az egész vasárnapi mellékletet - ezúttal nem az újságírók, hanem a lap szerkesztőségvezetői készítették.
    Az első oldal közepén háromhasábos Trump-fotó látható, fölötte a szalagcím: "Kezdődnek a deportálások, a lázongások folytatódnak". A kép mellett, bal oldalt - egy hasábon - egy tudósítás azt adja hírül, hogy "Több városban meghosszabbították a kijárási tilalmat", jobb oldalon, a lapszélen pedig "Esnek a piacok, küszöbön a kereskedelmi háború" című anyag olvasható. A melléklet belső oldalain az egyik nagy riport "Chris Christie igazságügyi miniszterről" szól, valamint arról, hogy Megyn Kellyt, a Fox-televízió műsorvezetőjét a Fehér Ház feketelistára tette. Chris Christie New Jersey állam kormányzója, republikánus politikus, aki a közelmúltig szintén pályázott a republikánus elnökjelöltségre, majd amikor kiszállt a küzdelemből, Donald Trump mellé állt.
    Megyn Kelly pedig a Fox-televízió műsorvezetője, akinek nem egy összeütközése volt Trumppal, pusztán azért, mert valódi kérdéseket tett fel az elnökjelöltségre törekvő ingatlanmágnásnak.
    A melléklet egy másik sztorija azt dolgozza fel, hogyan sértette meg Trump a kínai first ladyt azzal, hogy a kutyáját róla nevezte el. Külön hír szól arról is, hogy az amerikai katonák megtagadják a parancsot, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjainak családtagjaival végezzenek. A szerkesztő jegyzete pedig a címlap alján azt magyarázza el, hogy a lapvezetés miért is készítette el ezt a csúfolódó lapszámot.
    "Ez Donald Trump Amerikája. Amit itt most olvasnak, az mind megtörténhet a valóságban is, ha a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa megvalósíthatja az ötleteit a gyakorlatban, s tettekre válthatja szavait. Sok amerikai vonzónak találhatja ezt a víziót, de a Globe szerkesztőségének vezetői szerint mélyen nyugtalanító" - olvasható a szerkesztőségi állásfoglalásban.
    A következő oldalon olvasható vezércikk pedig arra ösztönzi a Republikánus Pártot, hogy parancsoljon megálljt Donald Trumpnak. Igaz, ez a vezércikk egyúttal figyelmeztet arra is, hogy amennyiben Ted Cruz texasi szenátor lesz az, akinek sikerül megállítania Donald Trumpot, az még nagyobb veszélyeket rejt majd az Egyesült Államokra nézve.