Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felújítják a győri Radó-sziget két műalkotását

2016-04-09 11:48:00

Felújítják a győri Radó-szigeten található Vénusz-szobrot és az I. világháborús hősi emlékművet; a rekonstrukció 12 millió forintba kerül, amelyet a győri önkormányzat és a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. (Győr Szol Zrt.) közösen finanszíroz - tájékoztatta a cég kommunikációs csoportvezetője az MTI-t.

    Ozsvárt Tamás részletezte: a sziget sétányának északi oldalán található Vénusz-szobor Eskulits Tamás szobrászművész 1985-ben készített műalkotása. A carrarai márványból készült, kagylón álló százhetven centiméteres szobrot csobogó övezi.
    A szobrot az elmúlt csaknem három évtized alatt többször is megrongálták, megcsonkították, a karját és a fejét újra is faragták. 2014 nyarán ismeretlenek a csobogó feletti kagyló peremét csorbították meg, tavaly pedig letörték a fejet és a Rábába dobták. A kompozíció részét képező csobogó nem működik, a kő anyagú medence pedig repedezett, mállott.
    A rekonstrukció során a szobortestet megtisztítják, a kagyló részt a talapzattal együtt restaurálják és új alapot építenek. A megrongált elemek rekonstrukcióját és a szobor tisztítását az alkotó, Eskulits Tamás szobrászművész felügyeletével végzik.
    Felújítják a szobor vízgépészeti berendezéseit és közműellátását is, így a csobogó újra működőképessé válik. A medence feltöltését egy új vízakna, a vízforgatást pedig napelemmel működő szivattyú biztosítja. A szobor környezetének burkolatán a rongálásokat helyreállítják.
    Az I. világháborús hősi emlékművet a korábbi rongálások miatt megtisztítják. Medencéje körül 230 négyzetméteren térköveket raknak le, a medencébe pedig vízforgató szivattyút telepítenek, ami megakadályozza az algásodást.
    A Rába kettős híd átvezető útjának déli oldalán található emlékművet Horvay János szobrászművész alkotta 1936-ban.
    Mindkét alkotás felújítása már megkezdődött.