Emma napja van. | 2024.04.19

Herczegh Anita: a gyermekvállalás a közösség érdeke is

2016-04-09 11:25:00

 Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége szerint a gyermekeket vállaló nők rendkívüli pszichikai és társadalmi túlterheltségnek vannak kitéve, részben azért, mert a társadalom egy része a családok "egyéni hobbijának" tekinti a gyermekvállalást, holott az a közösség érdeke is.

    Herczegh Anita szombaton, az Otthon Segítünk Alapítvány 15. országos találkozóján elmondott beszédéről a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatta az MTI-t.
    "Akik valaha is otthon voltunk apró vagy már cseperedő gyerekekkel, ismerjük azt az érzést, amikor boldogság ide, harmonikus családi élet oda, egyszer csak beleszédülünk a tennivalók forgatagába, és abban reménykedünk, hátha valaki a segítségünkre siet" - fogalmazott az államfő felesége, hangsúlyozva, az alapítvány tizenöt éve segíti azokat az anyákat, akik úgy érzik: "feladataik tengeréből csak a csoda mentheti ki őket".
    Kiemelte, régen, a többgenerációs háztartások, nagycsaládok közös életében többnyire akadt segítség, "könnyebben el lehetett osztani a ma szinte kizárólag a szülőkre, elsősorban az édesanyákra háruló feladatokat".
    "Ahol nincs a közelben nagyszülő, más családtag, segítőkész ismerős vagy szomszéd, ott a kezdetben még ismeretlen idegenek jóakarata, szeretete segíthet" - mondta Herczegh Anita, aki szerint az Otthon Segítünk Alapítvány munkája nemcsak gyakorlati érték, hanem bátorítás is: "arról győzi meg az édesanyákat, hogy nincsenek egyedül, hogy másoknak is fontos a munkájuk".