Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga: a stabil bankrendszer a gazdaság alapja

2016-04-08 14:42:00

A stabil magyar bankrendszer a gazdaság, a hitelezés bővülése pedig a növekedés alapja, ami nagymértékben segítheti a gazdaság versenyképességének növelését, a beruházások, így a foglalkoztatottság növekedését is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség testületi ülésén.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint a miniszter kifejtette, a gazdasági élet valamennyi szereplője abban érdekelt, hogy továbbra is kiszámítható környezetben folytathassa munkáját.
    A Magyar Bankszövetség fontos partnere a kormánynak a magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartásáért és a családok előrejutásának megkönnyítéséért végzett munkában. A bankszektor tagjainak összefogásával a szövetség szerepe egyre fontosabbá válik - mondta Varga Mihály.
    A kormánynak a gazdasági kitettség csökkentése és a gazdasági szabályozás terén megtett lépései, illetve a költségvetési politika sikerei tovább erősítik a magyar gazdaságpolitikába vetett bizalmat - tette hozzá.
    Magyarország versenyképességének egyik legfontosabb záloga a banki hitelezés bővülése - hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzátette: ennek megvalósulásához tőkeerős és stabil háttérrel rendelkező bankokra van szükség. Varga Mihály szerint jó jelnek tekinthető, hogy a bankok jövedelmezősége javult, és egyre több bank jelenti be, hogy 2015-ben már nyereséget ért el  az előző években elszenvedett veszteségek után.
    Hozzátette, a hitelezésben több pozitív tendencia figyelhető meg, amelyek közül kiemelte az újonnan kihelyezett háztartási hitelek 34 százalékos tavalyi  emelkedését. A növekedés túlnyomó része a lakáscélú hiteleknek köszönhető - emlékeztetett a tárcavezető.
    A feladatok között a növekedés lendületének fenntartását sorolta első helyre. A kormány ezért felgyorsítja az uniós támogatások igénybevételét, ösztönözni fogja a beruházásokat, a lakásépítéseket, és nem utolsó sorban előrelépést kíván elérni a bankok hitelezési aktivitásának növelésében. A bankadó az EBRD-vel kötött megállapodásnak megfelelően 2016. január 1-jétől már a felére csökkent, és 2017-ben tovább mérséklődik - mondta a szakminiszter a közlemény szerint.