Emma napja van. | 2024.04.19

Visszaérkezett Görögországból Törökországba az újabb menekültcsoport

2016-04-08 10:15:25

Negyvenöt pakisztáni férfiból álló újabb menekültcsoport érkezett vissza pénteken a görög Leszbosz szigetéről a török Dikili kikötőjébe az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó megállapodás keretében.

    Az NTV török hírtelevízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a görög oldalon három tüntető aktivista, jogvédő szervezetek tagjai, a vízbe vetették magukat, és a horgonyba kapaszkodva próbálták megakadályozni a menekülteket Törökországba szállító hajó elindulását. Végül a görög parti őrség emelte ki őket a tengerből.
    A Dogan török hírügynökség értesülései szerint a nap folyamán még a görög Híosz és Számosz szigetekről is érkeznek hajók további mintegy 100 migránssal a fedélzetükön. Más források arról írtak, hogy Lérosz és Kósz szigete szintén bekapcsolódik a kitoloncolás folyamatába.
    Dikiliben egészségügyi vizsgálatot végeznek el a menekülteken, ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, és rögzítik személyes adataikat. A kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A pakisztáni férfiakat később buszokkal az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány "kitoloncolási központjába" szállítják, majd a szükséges ügyintézés lebonyolítását követően repülőgépekkel hazájukba küldik tovább őket.
    A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy akik maguk zárkóztak el a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.
    Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe. Viszont Athén szerdán azt közölte, hogy 15 napos szünetet tartanak, és csak utána folytatják a visszaszállítást, mert közben megnövekedett a beadott menedékkérelmek száma, és ezek feldolgozása több időt vesz igénybe. A kérelmek száma azért növekedett meg, mert a migránsok és a menekültek tartanak visszaküldésüktől. Igaz, a görög kormány nem zárta ki szerdán, hogy ebben az időszakban is szállítsanak vissza Törökországba olyan migránsokat, akik nem adtak be menedékkérelmet, hiszen őket mindenképpen visszaküldenék.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó