Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kitüntették a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökét

2016-04-07 11:12:22

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Ábrahám Tibornak, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökének - közölte az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel.
Ábrahám Tibor a kanadai magyarok identitásának és kulturális gyökereinek megőrzése iránt elkötelezett szervezői tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára. Az elismerést Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya adta át a tanács társelnökének a Parlamentben.
    A közlés szerint Ábrahám Tibor Zimányban született 1951-ben, majd fiatal éveiben érkezett Ontarióba, ahol céget alapítva számos magyar honfitársának biztosított megélhetést. Vancouverben folytatta vállalkozását 1990-ben, s egyre több figyelmet fordított a helyi magyar szervezetek életére. Ábrahám Tibor a magyar kormány által alapított Magyar Diaszpóra Tanács tagja, a tanács kanadai társelnöke. Kezdeményezésére jött létre a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége, amelyben a brit-kolumbiai elnöki feladatokat látja el. Mentorként segíti a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasait, aktívan vesz részt a Mikes Kelemen- és a Julianus-program megvalósításában.