Csongor napja van. | 2024.04.16

Hollik: a Fidesz és a KDNP továbbra is várja Botka László válaszát

2016-04-07 10:52:17

A Fidesz és a KDNP továbbra is várja Botka László, Szeged szocialista polgármesterének válaszát, tárgyalt-e Martin Schulz-cal, az Európai Parlament baloldali elnökével migránsok betelepítéséről. 
Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője a kormánypártok véleményét ismertetve csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett: Martin Schulz azt nyilatkozta, "Szeged egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni."
    A kormánypárti politikus felidézte, hogy Németh Szilárd fideszes képviselő két hete kérdéseket tett fel Botka Lászlónak, ám válasz nem érkezett. Hollik István megismételte kérdéseiket jelezve, továbbra is várják rá a válaszaikat.
    Közlése szerint a Fidesz és a KDNP arra kíváncsi, Botka László tárgyalt-e Martin Schulz-cal bevándorlók Szegedre telepítéséről, miért egyezkedik vele titokban, kötöttek-e, és ha igen, milyen háttéralkut. Azt is firtatta, ígért-e valamit Martin Schulz a városnak cserébe migránsok befogadásáért, illetve személyesen Botka Lászlónak. Megegyeztek-e szegedi migránstábor megnyitásáról, hol lenne ez, mekkora lenne, és ezen tervekről előzetesen miért nem kérdezi meg a polgármester a szegedieket - sorolta kérdéseit a politikus, majd kitért arra, hogy Botka László a közgyűlésben nem engedte napirendre venni a kötelező kvótát elutasító javaslatot.
    Nem reagált a KDNP frakció keddi, rendkívüli közgyűlést kezdeményező javaslatára sem, jegyezte meg Hollik István, aki szólt arról is, a szegedi Fidesz több ezer aláírást gyűjtött össze közel egy hét alatt a kvóta ellen. Ezt figyelembe veszi Botka László? - kérdezte.
    A KDNP-s politikus kitért arra is, az Európai Bizottság szerdán bemutatta terveit az uniós menekültrendszer megreformálására. Ennek értelmében ismét lehetőséget adnának a tagállamok közötti kvóta alapú elosztási mechanizmus bevezetésére. Szavai szerint kimondható, Brüsszelben ismét belopakodott és újra napirenden van a bevándorlók kötelező és automatikus elosztása.
    Emlékeztetett, a magyar emberek többször világossá tették, nem akarnak bevándorlókat látni Magyarországon.