Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két tervet nyújtott be a menekültrendszer megreformálására az Európai Bizottság

2016-04-06 17:25:00

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be szerdán az uniós menekültrendszer megreformálására, az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is.

    Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelenleg érvényben lévő (dublini) szabályozás arra az országra hárítja a menedékkérők ellátását és kérelmeik elbírálását, ahol az unió területére beléptek.
    Tájékoztatása szerint az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana egy rendkívüli mechanizmus aktiválására azoknak az országoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással.
    A Dublin+ névvel ellátott javaslat szerint ezek az országok segítséget kérhetnének az uniótól a területükön tartózkodó menedékkérők tagállamok közötti elosztásában.
    Az alelnök aláhúzta: a rendszer működésének feltétele, hogy a tagállamok a szolidaritás alapján részt vegyenek a bevándorlók befogadásában.
    Ez a megoldási javaslat továbbra is arra kötelezné a frontországokat, hogy erősítsék meg határellenőrzésüket az európai külső határok védelme érdekében - szögezte le.
    A másik javaslat szerint a tagállamok helyett központilag dolgoznák fel a menedékkérelmeket, a feladatot az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) végezné el.
    Ezen elképzelés szerint is folyamatos lenne a menedékkérők tagországok közötti elosztása, a gördülékeny működést kvóták alapján, a tagállamok beleegyezésével biztosítanák.
    A menekültek elosztása a második terv szerint egy még kidolgozásra váró "disztribúciós kulcs" alapján történne, amelyhez elengedhetetlen a tagországok szolidaritása a rászoruló országokkal. Ez a megoldási rendszer is levenné a frontországokról a jelenleg rájuk nehezedő nyomást - emelte ki az alelnök.
    Timmermans úgy vélte, a válság megoldását gyengíti, hogy a tagállamok nem egyformán alkalmazták a közös migrációs szabályozást. Ezt harmonizálni kell, és teljes körűen be kell tartani - jelentette ki.
    A szerdán bemutatott javaslatok korszerűsítenék és erősítenék a jelenlegi rendszert, emellett megteremtenék a biztonságos és legális bevándorlás lehetőségét is - tette hozzá.
    Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy megkezdődött a nemzetközi védelemre nem jogosult illegális bevándorlók visszatoloncolása Görögországból Törökországba. A migrációs válság megoldásához "jó kezdetnek" nevezte az EU-török megállapodás végrehajtását, de úgy vélte, hogy az nagyon lassan halad. Reményét fejezte ki, hogy a kezdeti nehézségek leküzdésével felgyorsul a mechanizmus. Leszögezte: a jó működéshez Törökország is garantálja, hogy jogi védelmet biztosít a visszaküldött és védelemre szoruló menedékkérőknek.