Csongor napja van. | 2024.04.16

Kósa: az uniós politikusok nem tettek le a migránsok betelepítéséről

2016-04-06 14:40:00

 Az európai uniós politikusok nem tettek le a migránsok kötelező betelepítési kvótájáról, ezért kell a magyar törvényeket módosítani - mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület szerdai budapesti ülése után.

    Kósa Lajos "látszólagos békének" nevezte azt, ami most a kvóták ügyében történik Európában. Emlékeztetett: Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke hétfőn egy "kötelező szolidaritási mechanizmus" bevezetéséről beszélt, és elítélte azokat az országokat - köztük Magyarországot -, amelyek azt elutasítják.
    Kósa Lajos "szemenszedett hazugságnak" nevezte Martin Schulz azon kijelentését, miszerint Magyarország elzárkózó, barátságtalan ország lenne.
    A fideszes politikus közölte: a betelepítései kvótáról szóló népszavazási kezdeményezés célja, hogy a választók mondják ki, a szuverenitásnak ezt az elemet nem adják át külföldi döntéshozóknak.
    Magyarország nem kér a betelepítési kvótából, mert lehetőségeit meghaladja, hogy tömegével ellásson olyan embereket, akik zömmel nem menekültek, hanem megélhetési bevándorlók, és végképp elutasítja azt, hogy mások döntsék el, kikkel kell a magyaroknak együtt élniük saját országunkban - fogalmazott.
    Szerinte emiatt fontos a migrációs tárgyú törvények módosítása, mert az újabb fontos lépése annak, hogy a migrációs kérdést kezelhető formában tudják tartani.
    Közölte: április végén folytatódhat a migrációs tárgyú törvények módosításának tárgyalása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában, mert a testület úgy döntött: beépíti a javaslatba Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének észrevételeit.
    Kósa Lajos azt mondta: azt az elvet szeretnék a szabályozáson következetesen végigvinni, hogy semmilyen migrációs státusú ember ne élvezzen többletjogosítványokat a magyar állampolgárokkal szemben. Hozzátette, hogy ezt az elvet az Európai Tanács is kimondta márciusban.
    Az uniós és nemzetközi migrációs eljárások szinte "meghívót jelentenek", és különösen méltánytalan, hogy egy illegális határátlépő többletjogosítványokkal rendelkezzen egy magyar állampolgárhoz képest a menekültstátusának kezdeményezése után - közölte.
    A bizottság úgy döntött, hogy a részletes vita második szakaszát a testület április 20-ai ülésén folytatja le, mert szeretné a Handó Tünde OBH-elnök által megfogalmazott észrevételeket is beépíteni egy bizottsági módosító indítványba - mondta Kósa Lajos.
    Arra a kérdésre, miért titkosították tíz évre a migrációs válsághelyzet bevezetésének körülményeit, Kósa Lajos azt mondta: olyan érzékeny adatokról van szó, elsősorban a bevándorlás okozta terrorveszélyről, amelyeknek a nyilvánosságra hozatala biztonsági kockázatot jelent.
    "Nem szeretnénk azt nyilvánossá tenni, hogy a bevándorlás okozta válsághelyzetről, illetőleg az ezzel kapcsolatos erőszakos bűncselekményekről és a terrorveszély fokozódásáról milyen tudásunk van, mert akkor egyébként pont a terroristák orrára kötjük, hogy mennyit tudunk róluk" - jegyezte meg.