Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nézőpont: most is a Fidesz-KDNP nyerné a választást

2016-04-06 10:45:00

 A két évvel ezelőttivel csaknem azonos eredményt hozna egy parlamenti választás most, a kormányzati ciklus félidejében - közölte a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

    A Magyar Idők számára március 18. és 21. között, ezer ember megkérdezésével felvett kutatás eredményei szerint egy most vasárnapi választáson "a legvalószínűbb listás eredményt nézve" a Fidesz-KDNP 41, a baloldali pártok együtt 27 (az MSZP 12, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2), a Jobbik 24, az LMP 5, míg az egyéb pártok 3 százalékot szereznének.
    A két évvel ezelőtti áprilisi parlamenti választáson a belföldi listás szavazatokból a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együtt 26, a Jobbik 21, az LMP 5, az egyéb pártok pedig 4 százalékos eredményt értek el. A mindössze 1-3 százalékpontnyi eltérésekből arra is lehet következtetni, hogy a kormánypártok egy most vasárnapi választáson újból kétharmad közeli eredményt szerezhetnének - írták.
    Európa-szerte ritkaságnak számít, hogy ciklusuk közepén a kormányzó erőknek közel azonos a népszerűségük, mint amilyen eredményt a választáson elértek - jegyezték meg.
    Mivel a Fidesz-KDNP előnye a ciklus félidejében is kimondottan stabilnak tekinthető, a kormánypártoknak a jelenlegi tábor egyben tartására kell koncentrálniuk a következő választási kampány kezdetéig - áll a közleményben.
    Az ellenzéki erőknek az egyértelmű protesthangulat hiánya, illetve a belső megosztottság okoz tartós, régóta megoldhatatlannak látszó problémát - tették hozzá.