Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: az erős és tiszteletreméltó Szerbia Magyarország érdeke is

2016-04-05 19:58:00

 

Szerbia kormánya az utóbbi években Európa-szerte elismert gazdasági eredményeket ért el, a kormányzati teljesítmény nyomán Szerbia erős, tiszteletet érdemlő pozíciót szerzett, Magyarország és a Szerbiában élő magyarok érdeke pedig pontosan egy erős és tiszteletre méltó Szerbia - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a nyugat-bánsági Pancsován a Szerb Haladó Párt (SNS) választási rendezvényén. 

 

    A tárcavezető szerbül köszöntötte a pancsovaiakat, majd támogatásáról biztosította Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt, az általa vezetett pártot, illetve annak vajdasági magyar koalíciós partnerét, a Vajdasági Magyar Szövetséget.
    Kiemelte, hogy Magyarország értékeli Szerbia erőfeszítéseit, és támogatja az ország gyors európai integrációját, ezért nem fogja hagyni, hogy bárki is bojkottálja vagy lassítsa ezt a folyamatot.
    Szijjártó Péter a két ország jó kapcsolatáról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét kormány számos kompromisszumot vállalt az utóbbi időszakban, és példát mutatott Európának, így olyan barátság jött létre, amelyre minden szerb és minden magyar büszke lehet. 
    "Olyan országból jövök, amely hat esztendővel ezelőtt a szakadék szélén állt, ugyanakkor bátor politikával mára már nem a probléma, hanem a megoldás részei vagyunk Európában" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy Szerbia is hasonló fejlődést mutatott fel az utóbbi időszakban. Megjegyezte: Szerbia megmutatta, hogyan kell európai módon bánni a nemzeti kisebbségekkel, megérdemli az európai uniós tagságot.
    Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, az SNS elnöke kiemelte, hogy a brüsszeli csatlakozási tárgyalások során csupán néhány olyan politikus volt, aki mindig Szerbia mellett állt, és a magyar külügyminiszter az, aki mindig támogatta Belgrádot. A Vajdasági Magyar Szövetséggel kötött koalícióról szólva pedig hangsúlyozta, hogy a legnagyobb délvidéki magyar párt a SNS partnere, és az is marad, továbbra is együtt fognak működni. Hozzátette: voltak, akik sértegették a Szerbiában élő kisebbségeket, ez azonban megengedhetetlen, Szerbiában ugyanis "mindenki számára van hely, és mindenki egyenlő". 
    Az április 24-i előre hozott szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választásokon - emelte ki - két lehetőség áll a szerbiai állampolgárok előtt: a múlt és a jövő, a visszafelé vagy az előre haladás között választhatnak.