Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: helyes döntés volt az állam részvényesi szerepvállalása a Gránit Bankban

2016-04-05 19:10:00

 

Helyes döntés volt az állam részvényesi szerepvállalása a Gránit Bankban, hiszen a pénzintézet nemcsak pénzügyileg sikeres, hanem a hitelezési aktivitásának bővítésével a gazdaságpolitikai célokat is támogatja - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gránit Bank keddi közgyűlésén a tárca közleménye szerint.

 

    A Gránit Bank az elmúlt évet 151 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel és 140 millió forint adózás utáni eredménnyel zárta - emelik ki a közleményben.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Gránit Bank éves közgyűlésén a részvényesek elfogadták a bank 2015-ös éves jelentését. A pénzintézet az ötödik teljes üzleti évében 151 milliárd forint fölé növelte mérlegfőösszegét, amely 6,8 százalékos emelkedés az előző évhez képest és több mint húszszoros bővülést jelent a 2010-es májusi tulajdonosváltás időpontjához viszonyítva. 
    A bank eredményeit szem előtt tartva az április 5-i közgyűlésen új befektetővel, az MKB Nyugdíjpénztárral bővült a pénzintézet részvényesi köre. A kormány üdvözli, hogy egyre több piaci befektető lát fantáziát a hazai vállalkozásokba való befektetésben, erre kívánja ösztönözni a gazdasági szereplők minél szélesebb rétegét - olvasható az NGM közleményében.  
    Varga Mihály a közgyűlésen kifejtette: a magyar kormány nemcsak azért felelős, hogy a bankrendszer működése biztonságos és az ügyfelek számára kiszámítható legyen, hanem azért is, hogy a bankrendszer döntései Magyarországon, a magyar gazdaság sajátosságait figyelembe véve szülessenek meg. A Gránit Bank eredményei bizonyítják, hogy egy hazai tulajdonban lévő pénzintézet újszerű működési modellben, dinamikus fejlődéssel és hatékony működéssel értéket teremt az egész gazdaság számára - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.
    A Gránit Bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bank már a második nyereséges évét zárta 2015-ben, tavaly 140 millió forint adózás előtti eredményt ért el, miközben tovább növelte betét- és hitelállományát, valamint ügyfelei számát.
    A pozitív eredmény elsősorban a kiváló minőségű portfóliónak és a költséghatékony digitális üzleti modellnek köszönhető. A Gránit Bank stratégiájának kulcseleme a vállalati és lakossági ügyfelek számára érthető, ugyanakkor magas színvonalú és értékálló pénzügyi szolgáltatások nyújtása. 
    A Gránit Bank üzleti modellje a bankszektor átlagához képest alacsonyabb költségszintet biztosít. A működési költség/mérlegfőösszeg tekintetében a Gránit Bank 1,15 százalékos mutatója már most is lényegesen kedvezőbb a bankrendszer 2,2 százalékos átlagánál.
    A bank közgyűlése elfogadta az igazgatóság 2015-ről szóló beszámolóját, üzleti jelentését és döntött új részvények kibocsátásáról is. Az MKB Nyugdíjpénztár 2 milliárd forintos tőkeemelésével a bank 2016. február végi elsődleges 20 százalékos tőkemegfelelési mutatója tovább nő, saját tőkéje pedig 8,3 milliárd forintról 10,3 milliárd forintra emelkedik. A pénzintézet az újabb tőkeemeléssel továbbra is hazai magánbefektetők többségi tulajdonában van, a magyar állam tulajdonosi részesedése 45 százalékot ér el.
    A Gránit Bank 2015-ben a The European magazin szerint az Év Bankja Magyarországon. A bank vezérigazgatója, Hegedüs Éva a MasterCard Év bankja pályázaton az Év bankára lett, és a Business Worldwide szaklap is az Év magyarországi vezérigazgatójának választotta a múlt évben.
    A bank vezetése a közgyűlést tájékoztatta arról is, hogy a Gránit Banknál 2016. március 29-től elérhető a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az ahhoz kapcsolódó további állami támogatások, így a 10 millió forint összegű juttatás mellé 3 százalékos hitelkamattal igényelhető támogatott hitel.
    "Eddig is sokan érdeklődtek a Gránit Banknál a kormány által nyújtott új otthonteremtési támogatás és az ahhoz kapcsolódó kedvezmények iránt, és az új értékajánlat bevezetésével meglévő és leendő új ügyfeleink igényeit kívánjuk kielégíteni" - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.
    A bank 2016-ban folytatja stratégiájának megvalósítását és a bankrendszer átlagát lényegesen meghaladó növekedést tervez. A hitelintézet kisebbségi tulajdonosként részt vesz az MKB Jelzálogbank alapításában és felépítésében - áll a banki közleményben.