Gedeon napja van. | 2024.03.28

A pesti Nagykörút múltját, jelenét és jövőjét elemzi az idei Budapest100

2016-04-05 17:45:00

 

A pesti Nagykörút múltját, jelenét és jövőjét elemzi és idézi fel városismereti sétákkal, beszélgetésekkel és a nyitott házakkal programjaival az idei Budapest100 urbanisztikai programsorozat április 16-án és 17-én.

 

    A Budapest100 sorozat minden évben az építésük, alapkőletételük, avatásuk századik évfordulóját ünneplő házakat köszönti. A tematika szerint idén az 1916-os házak kerülnének sorra, de mivel ez az első világháború éveire esik, idén más tematikát választottak a szervezők.
    "Ebben az évben olyan nagy városépítészeti koncepciót kerestük, amelynek építéstörténete korban összefogott, de már megélt egy olyan kort, hogy szerethető, értékelhető legyen és a benne lévő egyes házak történetei sem voltak még olyan szempontok szerint feltárva, ahogy a szervezők csapata ezt évek óta teszi az adott évben ünneplő házak esetében" - hangsúlyozta Kádár Bálint, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ elnöke, a program keddi tájékoztatóján.
    Mint mondta, a Nagykörút megalkotói a 19. századi Európa trendjeit meglovagolva olyan egyedit tudtak létrehozni, amely ma is aktív része a városszövetnek.
    A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészeti és várostörténeti emlék található és az épületek koroktól függetlenül csatlakoztak a rendezvényhez, így a hétvégén mintegy hatvan épület és számos üzlet nyitja meg kapuit. Négy szakmai beszélgetés szól majd a jövőről és a lehetőségekről várostörténészek, építészek és urbanisták részvételével, de lesz nosztalgia villamos, a régi mozik, kávéházak emlékét pedig tematikus sétákon, kiállításokon, koncerteken, irodalmi klubokon és gyerekprogramokon idézhetik fel az érdeklődők.
    Az önkéntes kutatók a Boráros tértől a Jászai Mari térig húzódó szakasz épületeiről levéltárakban gyűjtöttek anyagokat, amelyeket korabeli és mai fotókkal együtt mutatnak majd be a különböző helyszíneken, az épületek képviselőivel közösen szervezett programokon.
    A szervezők szeretnék segíteni a Nagykörúton élők, a boltosok, a vállalkozók, a bérlők közösségének kialakítását is, ennek érdekében javaslatokat gyűjtenek a körúti üres, elhanyagolt üzlethelyiségek újrahasznosítására és számos közlekedési alternatíva kérdésében is.
    A 2011 áprilisában indult városi civil ünnep eredetileg az épp 100 éves budapesti házak közös ünneplését szervezte minden évben, az év 100 napjához legközelebb eső hétvégén a fővárosban: 50-60 budapesti épületben látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók, akik az önkéntesek segítségével számos programot is szerveztek. A kétnapos rendezvény idején városszerte mintegy 20 ezren fordultak meg a házakban, lakásokban, műtermekben, padlásokon is. Esetenként lakóközösségek alakultak kisebb épületrészek megújítása érdekében.
    A sorozatot 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év önkéntes programjává választotta, 2013-ben a Guardian a kontinens legérdekesebb programjai közé sorolta, és a hamburgi Élő Város Alapítvány (Lebendige Stadt Stiftung) által A legszebb városi ünnep című pályázat egyik díjazottja lett.