Csongor napja van. | 2024.04.16

Elítélték a premierfilmeket közzétevő honvéd törzsőrmestert Szegeden

2016-04-05 14:35:49

 

Pénzbüntetésre - 350 ezer forintra - ítélte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa kedden azt a honvéd törzsőrmestert és civil társát, mert több tucat premierfilmet tettek elérhetővé az interneten.

 

    A bíróság szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két férfit.
    A szerződéses törzsőrmester 2012 elejétől a MUXUJ becenevet használva az általa különböző weboldalakról letöltött, szerzői jogi védelem alá eső, Magyarországon röviddel korábban bemutatott film idegen nyelvű hangsávját leválasztotta, majd ráillesztette a magyar szinkront. Utóbbit általában a filmek első vetítéseinek egyikén vette fel. Az így szinkronizált 39 filmet egy torrentoldalon tette elérhetővé .
    A törzsőrmester még abban az évben összeismerkedett a világhálón az RNI nicknevet használó - korábban már többször büntetett - másodrendű vádlottal, de személyes kapcsolatba nem léptek. Megállapodtak abban, hogy az átszerkesztéseket közösen végzik, a filmek letöltésének, összeszerkesztésének, majd feltöltésének feladatait megosztják. 2013. február 12-étől a két vádlott RNI-MUXUJ megjelöléssel 31 filmet tett a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé, több esetben már a mozipremier után néhány nappal.
    A bíróság a tizenegy magyarországi filmforgalmazó kárát - a hazai bemutató és közzététel között eltelt idő függvényében - 800 és 3000 dollár között alapította meg alkotásonként.
    Az esetleges fellebbezések bejelentésére valamennyi érintett három nap gondolkodási időt kért.