Emma napja van. | 2024.04.19

Fazekas: jelentősen erősödött a gazdatársadalom a Földet a gazdáknak programnak köszönhetően

2016-04-05 11:47:39

 

Jentősen erősödött a gazdatársadalom a Földet a gazdáknak nyomán; az állami földértékesítési program eredményeként 10 500 földműves bővítette a gazdaságát - közölte a földművelésügyi miniszter kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.

 

    Fazekas Sándort az albizottság a Nemzeti Földalapba tartozó, 3 hektárnál nagyobb földrészletek árverésének eredményeiről hallgatta meg. Az ülésen a tervek szerint részt vett volna Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, de ő más sürgős hivatali teendője miatt nem jelent meg.
    A földművelésügyi miniszter tájékoztatása szerint a Földet a gazdáknak program eddig lezárult szakaszaiban minden tizedik magyar gazdálkodó vásárolt földet a lehető legszélesebb nyilvánosság mellett.
    Az agrártárca vezetője kiemelte: az árveréseken a birtoktestek zöme a kikiáltási ár felett kelt el, 19 ezer birtoktest talált gazdára. A szerződéskötések az első ütemnél már lezajlottak, míg a második ütemnél hamarosan megkezdődnek. Az árveréseken meghirdetett terület 235 ezer hektár volt. Ebből 200 ezer hektárt 2015-ben, 35 ezret az idén hirdettek meg. 
    A múlt évről megmaradt mintegy 80 ezer hektár, ezeket a földeket ismét meghirdették. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 5,5 millió hektár földet kezel - mondta a miniszter.
    Az árverésekre meghirdetett 235 ezer hektárból 166 ezer hektár talált gazdára, ez a meghirdetett földek mintegy 70 százalékát jelenti. Mindez azt mutatja, hogy van érdeklődés, de aki akart volna még tudott volna vásárolni. A három hektár alatti kategóriában 4700 birtoktest kelt el. Itt a területnagyság átlagosan 1,4 hektár volt. 
    Az eddigi árverésekből származó állami bevétel mintegy 240 milliárd forint. Ez az év második felében realizálódik - tette hozzá.
    A megmaradt területekről és arról, hogy legyen-e újabb üteme a programnak - vannak halastavak és gyümölcsösök is, amelyek értékesítésre várnak - a kormány dönt majd, közölte Fazekas Sándor.
    Az ellenzéki honatyák - Magyar Zoltán (Jobbik), Harangozó Gábor (MSZP) és Gőgös Zoltán (MSZP) - kétségbe vonták a Földet a gazdáknak program sikerességét. A kormánypárti képviselők - Pócs János (Fidesz) és Font Sándor (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság elnöke - viszont az állami földek eladásának kedvező hatásai mellett érveltek az agrártárca vezetőjével együtt az albizottság ülésén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó