Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fiataloknak szóló országos médiaműhely-sorozatot indít a Nemzeti Művelődési Intézet

2016-04-05 13:16:00

 Közösségi mozi és médiaműhely címmel országszerte 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot 2016 áprilisában a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI).

    A hét hónapon át heti két alkalommal megvalósuló program korszerű eszközökkel segíti a helyi társadalmi problémák feltárását és filmes feldolgozását az ifjúság körében - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kedden, a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.
    Hozzátette: a vetítések és műhelymunka révén a filmkészítés fortélyaival is megismertető mintaprogram a filmművészetet értő és befogadó közösségek nevelésére vállal missziót, egyben új kulturális értékek közös alkotására ösztönzi a tehetséges vidéki fiatalokat.
    Polyák Albert, az NMI főigazgatója hangsúlyozta: a filmművészet válhat a 21. század népművészetévé, hiszen ma már szinte minden gyerek zsebében lapul mozgókép készítésére alkalmas eszköz.
    Mint fogalmazott, a cél az, hogy a fiatalok az egyéni kreativitásukat közös cselekvéssé formálják, filmes formában feltárva a helyi természeti, történeti és kulturális értékeket, bemutatva saját élethelyzetüket és gondolataikat.
    A program fő szakmai partnere a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Buglya Sándor, a Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője elmondta: szerepet vállalnak a műhelymunkát támogató és irányító szakemberek megtalálásában, kiválasztásában.
    Hozzáfűzte azt is, hogy a résztvevő fiatalok a vetített filmek elemzésén túl elsősorban a dokumentumfilmek készítésének módját fogják elsajátítani.
    A kortárs magyar filmkultúra népszerűsítése érdekében három filmforgalmazó - az Anjou Lafayette, a Cirko Film és a Mozinet - 63 mozifilmet ajánlott fel ingyenesen a program megvalósításához.
    Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés többségében olyan településeket érint, amelyekben nem található artmozi, így más lehetőség nem is áll rendelkezésre a programban szereplő filmek közösségi vetítésére.
    Az első magyar mozifilm elkészülésének 115. évfordulója, valamint az első magyar mozgókép megszületésének 120. évfordulója alkalmából elindított mintaprogram folytatásaként a szervezők 2017 februárjában egy országos ifjúsági filmfesztivált terveznek a filmkultúrával ismerkedő fiatalok számára.