Gedeon napja van. | 2024.03.28

Enyhén erősödött a gazdasági növekedés az euróövezetben márciusban

2016-04-05 11:06:00

 Enyhén erősödött a gazdasági növekedés üteme márciusban az euróövezeti magánszektorban, miközben makacsul tartja magát a deflációs nyomás a nyomott keresletre válaszul nyújtott árengedmények miatt - derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból.

    A Markit kedden közzétett jelentése szerint az euróövezetben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 53,1 pontra nőtt a februári 53,0 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező, 53,7 pontos értékre számítottak.
    A szolgáltatószektorban a beszerzésimedzser-index 53,1 pontra csökkent a februári 53,3 pontról, miközben elemzők az előzetes márciusi adattal megegyező értére, 54,0 pontra számítottak.
    A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes értéke 51,6 pontra növekedett az előző havi 51,2 pontról, ami kedvezőbb a 51,4 pontos előzetes adatnál.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
    Az idei első negyedévben a március volt az első hónap, amikor ha enyhén is, de gyorsult a növekedés üteme az euróövezeti magánszektorban. A feldolgozóiparban gyorsabb ütemre kapcsolt a termelés, de ennek hatását szinte teljesen kioltotta a szolgáltatások teljesítményének lassabb növekedése.
    Az év első két hónapjában a növekedés gyengülését jelezték a számok, így a márciusi élénkülés dacára is 2014 utolsó negyedéve óta a legalacsonyabb szintre, 53,2 pontra süllyedt a kompozit beszerzésimedzser-index negyedéves átlagértéke.
    "Az euróövezet gazdasága nem tudott érdemben növekedni márciusban. A BMI alig növekedett a 13 havi mélypontot jelentő februárhoz képest, úgy tűnik tehát, hogy a bruttó hazai termék (GDP) csak 0,3 százalékkal növekedett az első negyedévben" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki a nyomott növekedést az alacsony kereslettel párosuló deflációs nyomással magyarázta.
    A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül kiemelkedik Spanyolország, amelynek a beszerzésimenedzser-indexei arra utalnak, hogy a GDP 0,6 százalékkal növekedett az első negyedévben. Mindazonáltal a spanyol adatok közül 2014 utolsó negyedéve óta ez is a legrosszabb eredménynek számít. Németország legfrissebb adatai - a kompozit BMI 54,0 pontra esett a februári 54,1 pontról - azt mutatják, hogy 0,4 százalékkal bővült a gazdaság január-márciusban. Nyugtalanságra ad okot azonban, hogy lassult a kulcsfontosságú feldolgozóipar teljesítménye.