Auguszta napja van. | 2024.03.29

Coface: kockázatosabb a német export, de masszív a belső kereslet

2016-04-05 08:19:00

A német vállalatokra leselkedő kockázatok növekedése visszafogja a gazdasági bővülést. Németország szoros kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik a feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok csoportjával (FP-csoporttal), ezért jelentős rizikót hordoz a német vállalatokra nézve a szóban forgó országok strukturális gyengesége - derül ki a Coface hitelbiztosító egyik legutóbbi elemzéséből. Idén január 26-án a Coface a korábbi "B" kategóriából A4-es kockázati kategóriába sorolta, azaz felminősítette Magyarországot. 
"A német gazdaságra nehezedő külső hatások jelenleg negatívnak nevezhetők, hiszen az FP-csoport országaiban a gazdasági növekedés visszaesésnek indult, s most már jóval alacsonyabb szinten áll, mint a fejlett gazdaságok részéről jelentkező kereslet" - világított rá Mario Jung, a Coface észak-európai régióval foglalkozó közgazdásza a cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint. 
    Az idén a német kivitel alakulása a várakozások szerint ugyanazt a tendenciát mutatja majd, mint 2015-ben. A fejlett gazdaságokba irányuló német export vélhetően stabil és erőteljes marad, ugyanakkor az FP-csoportba tartozó országokba irányuló német kivitelre vonatkozó kockázatok jóval nagyobbak lesznek. A német termékek iránt jelentkező külső keresletet negatívan befolyásolja a politikai és katonai konfliktusból, terrortámadásokból és a számos FP-országban jelentkező strukturális kihívásokból álló kockázat, ráadásul ehhez hozzáadódik még a kínai GDP-növekedés visszaesése is.
    A Coface elemzése szerint a német exportőrök továbbra is a leginkább optimisták a fejlett gazdaságokkal folytatott üzleti kapcsolatok tekintetében. Véleményük szerint idén a leggyengébb kilátások Dél- és Közép-Amerikában, Kelet-Európában, Oroszországban, Törökországban és Kínában jelentkezhetnek. A Coface értékelése szerint a legjelentősebb kockázatok a járműiparban, a gépgyártásban, valamint az elektronikai berendezések gyártóinál áll fenn. 
    A kérdés azért is fontos, mert Németország exportjának közel 29 százaléka az FP-csoport országaiba irányul. Ennek több mint egyötöde Kínába jut, ami megfelel a határon átnyúló német áruforgalom 6 százalékának. "Az exportorientált német vállalatok számára az olaj világpiaci árának ismételt esése aggodalomra ad okot, hiszen a jelenség gyenge globális keresletre utal - jelentette ki Mario Jung.
    Miközben a német belföldi kereslet - különösen a háztartások fogyasztása - a kétezres években végig erőtlenül és bizonytalanul növekedett, ma már a gazdasági bővülés legfontosabb hajtóerejének számít.  
    A Coface szakértői arra számítanak, hogy a német GDP 2016-ban 1,7 százalékkal bővül, elsősorban a masszív belső keresletnek köszönhetően.
    A Coface Group, a világ vezető hitelbiztosítója, megoldást kínál a vállalatoknak szerte a világban az ügyfeleik pénzügyi kötelezettségeinek elmulasztásából fakadó kockázatokra, hazai piacon és export esetén egyaránt. 2015-ben a mintegy 4500 alkalmazottat foglalkoztató Coface Group 1,490 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelhetett el. A vállalatcsoport 99 országban van jelen direkt vagy indirekt módon, és 40 000 cég tranzakciójának biztonságosságáról gondoskodik több mint 200 országban. A Coface minden negyedévben közzéteszi 160 ország kockázati értékelését.