Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az uniós energiaügyi biztos feleségének neve is szerepel a kiszivárgott listán

2016-04-04 17:16:00

 Az Európai Unió klímavédelmi és éghajlatügyi biztosa, Miguel Arias Canete feleségének neve is szerepel azon a listán, amely offshore cégekről és tulajdonosaikról szivárgott ki a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából, az Európai Bizottság szerint azonban az ügy nem sérti az előírásokat.

    Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője kérdésre válaszolva kijelentette: nem sérti a brüsszeli testületre vonatkozó magatartási kódex előírásait, hogy Micaela Domecq Solís-Beaumont 2010-ig tulajdonosa volt egy homályos hátterű, Panamában bejegyzett vállalatnak.
    Sajtótájékoztatóján a szóvivő elmondta, a spanyol uniós biztos érdekeltségi nyilatkozata a jelek szerint megfelel a szabályoknak, az ugyanis tartalmaz minden olyan adatot, amely esetében összeférhetetlenség merülhet fel.
    Szkínász hozzátette, a szóban forgó cég évek óta nem működik, már jóval azelőtt beszüntette a tevékenységét, hogy Canete elfoglalta a hivatalát az Európai Bizottság tagjaként.
    Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos hétfőn hangsúlyozta, a most kiszivárogtatott titkos adatok valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az illetékes hozzátette, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda mellett számos más olyan cég működik még, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén.
    A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore vállalat adatait szivárogtatta ki egy titkos forrás az ügyvédi irodától. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.
    A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian című brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde című francia lap és az argentin La Nación is. A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készített összeállításban.